Skip to content
Politică

MIPE: Consultările pentru actualizarea PNRR au fost finalizate. Documentul cu noile propuneri va fi transmis Comisiei Europene

ziarulderoman.ro

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a finalizat seria de consultări interministeriale şi dezbateri publice pentru actualizarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), iar pe parcursul următoarelor două săptămâni propunerile primite vor fi integrate şi documentul va fi transmis Comisiei Europene.

Potrivit unui comunicat al MIPE, actualizarea PNRR urmăreşte să integreze criteriile stabilite recent prin Regulamentul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă, precum şi contribuţia tuturor părţilor implicate în identificarea, conturarea şi elaborarea de proiecte care să ţintească reformarea celor mai importante sectoare din România.

" "

Am notat în toată această perioadă o serie de idei, atât din mediul public, cât şi din cel privat, care se pot transforma în reforme şi investiţii care să răspundă priorităţilor celor şase piloni ai PNRR.

Urmează partea de structurare şi integrare a acestora într-un document coerent care să contureze reforme esenţiale pentru România. Interesul participanţilor care au venit în număr impresionant arată că putem fi optimişti şi mizăm pe implicarea reală a tuturor la implementarea acestor iniţiative„, a declarat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

După stabilirea calendarului consultărilor, primele runde au vizat schimbul interministerial de idei şi informaţii tehnice, fiind organizate grupuri de lucru pe fiecare domeniu tematic.

Tot în prima parte a lunii au fost organizate dezbaterile publice cu partenerii din mediul de afaceri şi ONG-uri, în scopul identificării şi centralizării tuturor ideilor de reformă propuse pentru a fi incluse în PNRR.

La cele 13 dezbateri publice s-au înscris peste 3.900 de persoane, iar 78% dintre acestea s-au înscris la cel puţin două evenimente.

Dezbaterile au fost transmise live pe pagina de Facebook a MIPE. Acestea au adunat un total de 80.000 de vizionări în mediul online. De asemenea, în această perioadă au fost înregistraţi peste 13.000 de noi utilizatori ai website-ului www.mfe.gov.ro.

La consultările şi dezbaterile organizate pe parcursul a trei săptămâni au avut intervenţii Dan Barna (viceprim-ministru), Raluca Turcan (ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale), Claudiu Năsui (ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului), Vlad Voiculescu (ministrul Sănătăţii), Nechita-Adrian Oros (ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale), Dragoş Pîslaru (europarlamentar şi raportor PE pentru Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă), Elena Tudose (secretar de stat cabinet viceprim-ministru), Cristian Buşoi (preşedinte Comisia pentru Industrie, Cercetare şi Energie din Parlamentul European), Silvia Dinică (senator), Raed Arafat (secretar de stat Ministerul Afacerilor Interne şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă), Gabriel Carnariu (preşedinte Consiliul Tineretului din România), Ciprian Păsăilă (secretar general Ministerul Tineretului şi Sportului), Radu Szekely (secretar de stat Ministerul Educaţiei), Andrei Popescu (coordonator Corpul European de Solidaritate), Emil Boc (preşedinte AMR) şi alţii.

Avem o comunicare continuă cu reprezentanţii Comisiei Europene pentru a ne asigura că fiecare componentă şi reformă propusă se încadrează în condiţionalităţile cerute şi de asemenea că toate propunerile respectă obligaţiile de verde, digital precum şi principiul de a nu afecta semnificativ mediul; totodată lucrăm împreună cu reprezentanţii Comisiei şi cu cei ai Ministerului de Finanţe la definitivarea mecanismului financiar şi de implementare precum şi la cel de control ale PNRR„, a declarat Marius Vasiliu, secretar de stat MIPE.

Procesul de actualizare a PNRR a fost demarat la finalul lunii ianuarie, imediat după aprobarea de către Guvernul României a Memorandumului „Mecanismul pentru elaborarea poziţiei Guvernului României cu privire la Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă”. Pentru a facilita transmiterea de propuneri pentru actualizarea PNRR, MIPE a pus la dispoziţia tuturor celor interesaţi o fişă pentru reforme şi investiţii. Documentul este disponibil la adresa www.mfe.gov.ro/pnrr.

1 comentariu la “MIPE: Consultările pentru actualizarea PNRR au fost finalizate. Documentul cu noile propuneri va fi transmis Comisiei Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *