Miracolul finlandez: Cum a reușit țara scandinavă să reducă la jumătate rata sinuciderilor

Sursa: Replica Online

Finlanda este adesea cunoscută ca fiind „cea mai fericită țară din lume”, dar înainte avea una dintre cele mai mari rate de sinucidere din lume. De la alcool la antidepresive, iată care sunt schimbările care au făcut diferența, scrie The Guardian.

„Acum a murit”, a spus vocea mamei sale la telefon. Instantaneu, Jaakko Teittinen a știut că se întâmplase ceea ce se temea de ani de zile: fratele său mai mare, Tuomas, se sinucisese. Avea 33 de ani, scrie G4Media.ro.

În stare de șoc, Jaakko a plecat de la serviciu pentru a se alătura mamei sale la Linnanmäki, un parc tematic din Helsinki, unde aceasta își petrecea ziua cu cei doi copii ai lui Tuomas, care locuiau în centre de plasament și nu aveau nicio idee despre ce tocmai se întâmplase. În timp ce mama sa a început să facă pregătirile, el s-a plimbat cu copiii fratelui său, încercând să nu arate ce avea în minte.

„Eu știam, iar copiii nu”, spune Jaakko, amintindu-și de evenimentele tragice din 29 iulie 2009, într-o dimineață înghețată de iarnă din Helsinki. Ne aflăm la Surunauha ry (traducere: „panglica durerii”), o organizație caritabilă de sprijin pentru cei care și-au pierdut persoane dragi prin sinucidere, unde el este acum voluntar. Ochii lui se uită spre tavan, iar vocea i se încordează.

„A fost cu adevărat suprarealist. Cam asta este tot ce îmi amintesc despre acea zi.”

Familia credea că Tuomas, care fusese diagnosticat cu tulburare bipolară cu 11 ani înainte și avea un istoric de tentative de sinucidere, se afla încă în spital, unde îl duseseră, cu gânduri suicidale, cu câteva zile înainte. Dar ulterior s-a dovedit că acesta a convins personalul medical că este bine și a reușit să fie externat fără ca familia să fie informată.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL