Skip to content
Politică

Mirajul sondajelor pentru ACL. Teoretica creștere și cum arată dezastrul din realitate

Un sondaj realizat de INSCOP arată că, dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare, 42,6% dintre respondenți ar vota Alianța PSD-UNPR-PC. Pe locul al doilea s-ar clasa Alianța Creștin Liberală (PNL-PDL) cu 31,5%, urmate de Partidul Mișcarea Populară (7,1%), Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (5,8%), Partidul Liberal Reformator (4,4%), Partidul Poporului Dan Diaconescu (3,4%), Partidul România Mare (3,3%), Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat (0,8%).

Citește și: NOU SONDAJ. Cum stau partidele cu 40 de zile înainte de prezidențiale

Trebuie remarcat că scorul cu care este cotat ACL nu reprezintă o cumulare a suportului de care cele două partide s-ar fi bucurat separat separat și nu sunt nici pe departe de țința electorală pe care aceștia și-au stabilit-o.

Încă din momentul formării ACL, liderii celor două formațiuni vorbeau de un scor de aproximativ 40%, odată cu formalizarea alianței, însă, la acest moment, previziunile liderilor PNL și PDL sunt departe de a se fi înfăptuit. Iar premisele nu sunt deloc îmbucurătoare, având în vedere ruptura din interiorul PNL și exodul de aleși locali liberali către partidului lui Tăriceanu, dar și către PSD sau UNPR. Concret, lideri grei ai PNL, care aduceau un număr însemnat de voturi, sunt acum în barca PSD sau PLR, ceea ce în mod evident va fi o uriașă lovitură pentru ACL, mai ales în zonele rurale.

Spre exemplu, plecările unor lideri PNL care aduceau o mare parte din zestrea politică a PNL, cum ar fi Cristinel Bîgiu, șeful PNL Buzău, care a trecut chiar zilele trecute la PSD, Adrian Ștef, șeful CJ Satu Mare a trecut în partidului lui Tăriceanu, Marius Stan, primarul municipiului Galați, care a trecut la UNPR sau Romeo Stavarache, aflat în imposibilitatea de a mai aduce voturi, vor însemna și pierderea unor procente electorale.

Mare parte din voturile din desaga PNL vor fi trecute în cea a PLR sau PSD, fapt care evident va cântări mult în bătălia prezidențială. În același timp, ACL se poate lăuda cu o singură achiziție, minusculă, ce-i drept, în comparație cu pierderile și anume primarul din Deva.

Astfel, scorul ACL de 31,5%, prezentat de Inscop miercuri, reprezintă puțin peste suma rezultatelor electorale catastrofale de la alegerile europarlamentare din luna mai, dar în același timp pare a fi ținta maximă pe care liberalii și democrat liberalii o pot atinge.

 Atât PNL, cât și cei din PDL, nu au niciun fel de element care să le garanteze că ACL poate crește electoral. Ba mai mult, îngrijorările sunt mari, iar gafele zilnice ale ”generalului” Iohannis vor fi sigur taxate de electoral la următorul sondaj ce va fi dat publicității.

Trebuie remarcat și faptul că sondajul Inscop a fost realizat în data de 30 august- 4 septembrie. Această informație este relevantă din următorul considerat: declarațiile și gafa uluitotare a lui Iohannis privind ”investițiile în case și nu în copii” au fost făcute în data de 4 septembrie. Este foarte interesant de văzut dacă declarația nefericită a lui Iohannis privind copiii vor atrage după sine o scăderea electorală atât pentru el cât și pentru ACL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *