Ţintele privind neutralitatea climatică pe care România şi le-a asumat până în anul 2050 nu se pot realiza fără sprijinul sectorului privat şi industrial, a declarat vineri, la Bistriţa, secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean, în cadrul unui forum dedicat energiei sustenabile.
Abrudean a subliniat faptul că este nevoie, pe lângă strategii de dezvoltare construite pe concepte de sustenabilitate şi economie circulară, de tehnologii inovatoare.
„România şi-a asumat cel mai ambiţios plan de decarbonizare, respectiv neutralitatea climatică până în 2050, prin ratificarea Acordului de la Paris prin Legea 57/2017 (…) Neutralitatea climatică înseamnă reducerea cu 99% a emisiilor poluante până în anul 2050. Ca să ajungem acolo, ne-am propus ţinte graduale până în 2030 şi mai departe, însă toate acestea nu se pot realiza fără sprijinul sectorului privat şi industrial din România. Nu este posibil fără planuri de afaceri şi strategii de dezvoltare, construite pe concepte de sustenabilitate şi economie circulară, şi mai ales fără tehnologii inovatoare. Dacă noi nu le avem, le au deja competitorii noştri în Europa. Dacă noi nu le aplicăm, în curând va fi tot mai greu să obţinem finanţare pentru proiecte noi. Pe continentul nostru, marii investitori sunt în căutare de proiecte verzi şi îşi reconfigurează substanţial portofoliile. Dacă în ultimii ani s-au luat decizii privind creşterea capacităţilor de producere a energiei regenerabile, acum se pune accentul pe producerea acestor tehnologii în Uniunea Europeană. Prin această schimbare de paradigmă, se doreşte reducerea dependenţei Uniunii Europene de actori externi şi reorientarea lanţurilor valorice spre Europa „, a afirmat Mircea Abrudean în cadrul Green Energy Forum.
Secretarul general al Guvernului a mai menţionat, în prezentarea susţinută în cadrul forumului de la Bistriţa, planurile ce vizează Transelectrica şi Transgaz, legea privind energia eoliană offshore care a trecut recent de Parlament şi documentele de poziţie adoptate de Comitetul interministerial privind schimbările climatice, înfiinţat în urmă cu doi ani.
Din partea Guvernului, la eveniment au mai fost prezenţi ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, şi secretari de stat de la Ministerul Mediului, Pădurilor şi Apelor şi Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News