Skip to content
Politică

Mircea Băsescu, tovarăș în afaceri cu o fostă judecătoare inculpată pentru luare de mită

bucurestifm.ro

Citiți mai jos cum a ajuns Mircea Băsescu – fratele fostului președinte Traian Băsescu – tovarăș în afaceri cu o fostă judecătoare inculpată pentru luare de mită.

La începutul săptămânii trecute, lichidatorul judiciar al SC Fattoria Terrantica SRL (firma lui Mircea Băsescu din Portul Constanţa) a fost înlocuit, prin votul majorității creditorilor. Astfel, Prime Insolv Practice SPRL, casă de insolvență la care colaborează și Andreea Blejnar, soția fostului șef al ANAF, Sorin Blejnar, și care a avut, în ultimii ani, calitatea de administrator judiciar și, ulterior, de lichidator al fabricii de împachetat pui pentru NATO, a fost înlocuită prin votul creditorilor cu un cabinet individual de insolvență, deținut de Corina Eugenia Jianu. Aceasta este nimeni alta decât fostul președinte al Secției a II-a din Tribunalul Constanța, suspendată din magistratură la sfârșitul anului 2014, după ce a fost trimisă în judecată de DNA, pentru abuz în serviciu și luare de mită, în dosarul fostului primar al orașului Năvodari, Nicolae Matei, scrie Jurnalul Național.

În data de 16 octombrie, a avut loc o adunare a creditorilor societății falimentare SC Fattoria Terrantica SRL, pe care Mircea Băsescu a controlat-o, efectiv, până la intrarea în pușcărie. Creditorii întruniți atunci au fost Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice a Municipiului București, prin Administrația Finanţelor Publice Sector 4, care deține 1,77% din masa credală, SC Europeinvest Free Zone SRL, cu 53,45%, și SC MB Consult Company SRL, SC Global Business & Investments SA și Mircea Băsescu, ultimii trei deținând un pachet de 37,09% din totalul masei credale.

Principalul creditor al fabricii de împachetat pui din Portul Constanța, SC Europeinvest Free Zone SRL, se află, la rândul ei, în procedură de faliment și este reprezentată, în calitate de lichidator judiciar, de către casa de insolvență Dăscălescu & Co SPRL. Această entitate este condusă de către avocatul Elena Dăscălescu, fost magistrat, fost director adjunct al Bancorex și fost consilier juridic în cadrul AVAS. Din echipa de asociați ai Dăscălescu & Co SPRL mai face parte și avocatul Liviu Stan, de asemenea ex-consilier juridic la Bancorex și ex-consilier juridic la AVAS. Colaborator al aceleiași case de insolvență este și Corina Eugenia Jianu, proaspăt desemnată prin vot, inclusiv de către Mircea Băsescu, în funcția de luchidator judiciar al SC Fattoria Terrantica SRL.

Din descrierea postată pe pagina web a casei de insolvență Dăscălescu & Co SPRL aflăm că Eugenia Corina Jianu este absolventă a Facultății de Drept din cadrul Universității din Craiova, promoția 1997, și că este de profesie consilier juridic, a ocupat juncția de judecător sindic și, în prezent, este practician în insolvență.
Corina Eugenia Jianu este o fostă judecătoare în cadrul Judecătoriei Constanța și fost judecător la Tribunalul Constanța, până în data de 29 noiembrie 2014, când Secția pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât suspendarea acesteia din funcţie. Asta, deoarece, cu o zi înainte, în data de 28 noiembrie 2014, judecătoarea a fost trimisă în judecată, de către Direcția Națională Anticorupție, în stare de libertate, pentru săvârșirea a două presupuse fapte de abuz în serviciu și a unei presupuse fapte de luare de mită. Este vorba despre un dosar în care a fost trimis în judecată, printre alții, și fostul primar al orașului Năvodari, județul Constanța, Nicolae Matei. Fostul edil este acuzat de trei infracţiuni de abuz în serviciu, o tentativă a aceleiași infracțiuni, dare de mită și constituire a unui grup infracțional organizat.

Citiți mai multe AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *