VIDEO Mircea Coșea avertizează: „Dacă leul se depreciază mai mult, economia va lua foc. Vom suferi cu toții”

Sursa foto: Mircea Coșea

Profesorul de economie Mircea Coșea a tras un semnal de alarmă, în emisiunea Puterea Știrilor, privind riscurile economice pe care le implică deprecierea monedei naționale. Acesta a explicat că ROBOR-ul și dobânzile bancare ar putea crește semnificativ, pe fondul dezechilibrelor macroeconomice și al contextului psihologic instabil.

„ROBOR-ul este legat de inflație și de cursul de schimb. Ne putem aștepta la o creștere a dobânzilor, pentru că este și un moment psihologic. Deprecierea leului duce clar la o creștere a dobânzilor. Vor suferi cei cu credite, dar dacă leul se depreciază mai mult, vom suferi toți”, a spus Coșea.

Potrivit acestuia, România este vulnerabilă deoarece aproximativ 70% din consumul intern provine din importuri, ceea ce înseamnă că un leu mai slab va conduce inevitabil la scumpiri la raft și o inflație accentuată.

„Nu trebuie să ne jucăm cu focul. Suntem la o limită. Dacă leul se depreciază prea mult, economia va lua foc, ca să-l citez pe Mugur Isărescu. Prețurile vor exploda și va fi greu de suportat pentru fiecare dintre noi”, a avertizat profesorul.

El a adăugat că Banca Națională a României a reușit până acum să țină cursul leului într-un interval rezonabil, însă fără sprijinul guvernului, costurile intervenției devin nesustenabile.

„Este nevoie urgentă de stabilitate politică, care să redea încrederea investitorilor străini și să aducă o normalizare a cheltuielilor bugetare. Fără acest echilibru, eforturile BNR nu vor fi suficiente”, a mai subliniat Coșea.

Autor

  • Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: