Skip to content
Politică

Mircea Coșea, față-n față cu marea întrebare: îl va salva amnistia fiscală pe Iohannis? EXCLUSIV

zf.ro

Analistul economic Mircea Coșea (fost ministru, deputat și europarlamentar) a acordat vineri o declarație pentru PSnews.ro în legătură cu una dintre cele mai spinoase probleme ale momentului:  îl va salva amnistia fiscală pe președintele Klaus Iohannis?

Puteți citi în linkul de mai jos detalii despre propunerea ministrului Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, în legătură cu amnistia fiscală.

VEDEȚI AICI:Toți contribuabilii trebuie să știe asta: ultimul plan al lui Teodorovici

Amintim că, în urma pierderii definitive în instanță a casei din Sibiu, Iohannis trebuia să înapoieze statului român 320.000 de euro, reprezentând chirii încasate de la Raiffeisen Bank în perioada 2001-2015.

În acest context, PSnews.ro a stat de vorbă vineri cu analistul economic Mircea Coșea, întrebându-l în ce măsură șeful statului ar fi favorizat de amnistia fiscală, în scenariul în care Teodorovici chiar își va pune în practică ideea. În replică, profesorul universitar a negat această ipoteză, susținând că amnistia ar urma să fie aplicată în alte situații.

Mai mult: Mircea Coșea s-a arătat sceptic că Guvernul chiar va da amnistie fiscală, în condițiile în care ANAF și MFP, în general, au în acest moment probleme mai urgente de rezolvat.

„După părerea mea, o amnistie fiscală în cazul domnului Iohannis nu are nicio valoare. Amnistia fiscală se poate face în diferite feluri, în diferite momente. Rezultatele nu sunt întotdeauna foarte bune. Există o oarecare parte de recuperare din datorii, dar nu este în momentul de față – cred eu – o prioritate pentru Guvern.

Datoriei pe care domnul președinte trebuie s-o plătească nu i se aplică în niciun caz o amnistie fiscală. Amnistia se referă la alte tipuri de datorii: de neplată a unor lucruri care s-au complicat din cauza unor blocaje fiscale; sunt lucruri care țin de depuneri în conturi din străinătate; sunt niște dobânzi sau reduceri preferențiale care se pot da pentru aducerea în țară a unor bani… Dar problema președintelui nu are legătură cu amnistia.

Pe de altă parte, mă îndoiesc foarte mult că Ministerul Finanțelor va face o amnistie fiscală în viitoarea etapă. E foarte complicat, riscurile sunt mari… Aș spune că există o problemă de date privind reglementarea unor situații, pe care ANAF-ul nu le are. ANAF-ul nu a reușit nici până în momentul de față să pună în aplicare programul de modernizare plătit de Banca Mondială, are dificultăți de înregistrări, de urmărire a creditorilor… Deci nu, nu cred că va avea loc. A fost – după părerea mea – un fel de vorbă pe care domnul Dragnea a aruncat-o în întâlnirea pe care a avut-o cu presa, iar ministrul de Finanțe a transformat-o într-o știre, dar fără aplicabilitate imediată. Și nici nu sunt convins că există la Ministerul de Finanțe în momentul de față o preocupare constantă pentru astfel de metode, a declarat Coșea pentru PSnews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *