Europarlamentarul Mircea Diaconu a câștigat războiul cu ANI.
Mircea Diaconu rămâne europarlamentar, după ce judecătorii de la Curtea de Apel București a respins recursul făcut de ANI. Decizia nu este însă definitivă și poate fi atacată de inspectorii ANI la Înalta Curte.
ANI a acționat în judecată Autoritatea Electorală Permanentă, BEC și pe Mircea Diaconu, solicitând judecătorilor să anuleze decizia BEC de atribuire a mandatului de europarlamentar.
USRPLUS, 3 atacuri împotriva libertății justiției: CSM, 10 august și Avocatul poporului
Conflict de interese la Primăria Sector 1: prietenii lui Clotilde Armand vor să acapareze panourile publicitare
Ciprian Ciucu anunță că îl susține pe Ludovic Orban la Congresul PNL: „Îi sunt recunoscător și pentru cariera mea politică!”
Asociaţia surorii lui Dan Barna, oficial în faliment. Afacerea începută de liderul USR, în atenţia Departamentului pentru Luptă Antifraudă
Justiția, de la Dragnea la Iohannis. Nesfârșita luptă pentru controlul puterii juridice
Agenția arată că a solicitat AEP, la data de 28 mai, să nu accepte candidatura lui Mircea Diaconu, deoarece acesta s-a aflat în stare de incompatibilitate, astfel încât Autoritatea ar fi trebuit să informeze Parlamentul European în vederea invalidării mandatului acestuia.
La data de 3 iunie, AEP a transmis ANI că nu are competență în acest caz.
“AEP, prin refuzul de a da curs solicitării ANI, respectiv, neacceptarea domnului Mircea Diaconu pentru reprezentarea României în funcția de membru în Parlamentul European, printr-o conduită pasivă, contrară legii, a îndeplinit un act de acceptare a unei persoane care ar urma să își exercite mandatul sub efectul unei interdicții care decurge în mod direct din încălcarea pe de o parte a unor dispoziții legale cu caracter imperativ, cum sunt normele privind integritatea în exercitarea funcției publice, iar pe de altă parte din decizia definitivă și irevocabilă a Instanței supreme din România”, susține ANI.
În opinia ANI, Mircea Diaconu se află sub interdicția expresă prevăzută de lege pentru a ocupa o funcție eligibilă, cum este funcția de membru în Parlamentul European, mandatul de senator al acestuia, tot o funcție eligibilă, încetând de drept prin efectul unei hotărâri judecătorești definitive și irevocabile prin care s-a stabilit starea de incompatibilitate, și pe cale de consecință nu îndeplinește “o condiție de fond” pentru a putea fi validat în exercitarea funcției de membru în Parlamentul European.
Pe de altă parte, ANI a trimis Parlamentului European o sesizare prin care solicită să nu fie validat mandatul de europarlamentar al lui Mircea Diaconu, deoarece acesta a fost declarat în stare de incompatibilitate, printr-o decizie definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție.