O știre falsă s-a răspândit cu repeziciune și se referă la intenția de dărâmare a barajelor din România. Pentru stoparea răspândirii, pe viitor, a unor informații similare, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat, într-un video postat pe facebook, că a depus plângere penală, împreună cu ministrul Energiei, Sebastian Burduja, împotriva acelora care răspândesc astfel de informații false și alarmiste. În același video, ministrul Fechet oferă detalii despre cum vor decurge lucrurile în domeniul gestionării acumulărilor care nu mai sunt funcționale de ani buni.
„Dezinformarea dăunează grav României și luptăm contra ei cu toate armele și pe toate fronturile”. Așa își începe ministrul Mediului, Mircea Fechet, mesajul pe care îl transmite acelora care răspândesc știri false și alarmiste despre situații care nu au loc, cu adevărat, în România. Ca să preîntâmpine alte eventuale astfel de situații, ministrul Fechet spune că a inițiat acțiune penală împotriva acestor răspândaci de fake-news. De data aceasta, informațiile se refereau la o acțiune de distrugere a barajelor de acumulare ale României.
„Astăzi am depus plângere penală la DIICOT, alături de ministrul Energiei, Sebastian Burduja, împotriva celor care răspândesc fake news-uri legate de așa-zisa demolare a barajelor din România. E o manipulare grosolană care nu are alt scop decât acela de a crea confuzie, de a crea panică și de a-i dezbina pe români. Prin această acțiune pe care am făcut-o, mă asigur că protejăm interesul național și că toți cei care răspândesc astfel de știri false prin care pun în pericol siguranța națională vor fi trași la răspundere. Proiectul de ordin la care s-au referit aceștia a fost în dezbatere publică, pus încă din luna decembrie a anului trecut și se referă la modul în care gestionăm baraje ce nu mai sunt astăzi folosite(…) Am ținut foarte mult să fac aceste precizări, să spun faptul că am toleranță zero pentru fake news atunci când e vorba de siguranța României, atunci când e vorba de siguranța energetică a României și că în viitor voi fi la fel de ferm dacă mă voi confrunta cu astfel de situații”, a transmis Fechet.
Ministrul Mediului a subliniat faptul că, în România, sunt peste 2000 de baraje dezafectate, care nu mai au utilitate practică și care trebuie să intre în evaluare, pentru a-i pune pe oameni în siguranță.
„E vorba de mici baraje din categoria C și din categoria D. E vorba de peste 2000 de baraje aflate în această situație, care ar trebui evaluate și care astăzi sunt folosite, dar în măsura în care ele sunt abandonate, în măsura în care ele nu mai folosesc la nimic, în măsura în care un anumit operator economic și-a încetat activitatea, ele trebuie gestionate corespunzător, pentru a pune oamenii, în primul rând, în siguranță. Totodată, aș mai aminti că acest Ordin nu face altceva decât să completeze un Ordin aproape identic din anul 2002, încă de acum 22 de ani, emis și are legătură doar cu legislația națională. N-are nicio legătură cu reglementări europene invocate în mod distorsionat, în sensul unor narative rusești care nu fac altceva decât să producă știri false și dezinformare.”
Nu numai că nu vor fi dărâmate aceste baraje despre care s-au răspândit informații false, ba chiar vor fi construite 13 noi astfel de acumulări, cu bani europeni, a mai adăugat ministrul Fechet.
„Ne propunem, prin PNRR, să construim noi baraje. Finanțăm 13 baraje cu bani europeni, cu fonduri europene. În 10 județe din România vom construi astfel de amenajări hidrotehnice. De asemenea, mai dau o veste bună chiar astăzi am avizat-o un proiect de Hotărâre de Guvern care se referă la procedurile de expropriere pentru barajul de la Răstolița. Acolo vom avea, în sfârșit, după foarte mulți ani, o amenajare hidroenergetică ce va produce energie verde pentru sectorul energetic românesc.”
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News