Mircea Fechet: Populaţia de urs brun în România este scăpată de sub control, relocarea nu reprezintă o soluţie

Mircea Fechet
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Ministrul mediului, Mircea Fechet, a declarat miercuri, după tragedia în urma căreia o tânără a fost ucisă de un urs, în timpul unei drumeţii, că populaţia de urs brun în România este scăpată de sub control, iar relocarea lor nu reprezintă o soluţie. Ministrul a precizat că în opinia sa, urşii care se apropie de comunităţile umane trebuie să fie gestionaţi prin eutanasiere sau împuşcare şi a anunţat că va propune printr-un ordin majorarea cotelor de recoltare, la un număr de 500 de exemplare, actualul număr, de 220 de exemplare, fiind insuficient.

”După ce o să avem toate informaţiile puse cap la cap, va trebui foaret reprede să tragem concluziile şi să venim cu soluţii care să respecte ceea ce am spus încă in prima zi de când am venit în minister, şi anume că viaţa omului ar trebui să aibă întotdeauna prioritate şi nimic nu poate fi mai important. Înţelegând că, orice măsuri am lua, nimeni nu poate garanta că astfel de tragedii nu se pot întâmpla în viitor”, a spus ministrul Mediului, într-o intervenţie la Digi 24, despre tragedie din urmă cu o zi, când o tânără a fost ucisă de urs în timp ce se afla într-o drumeţie pe Jepii Mici.

Mircea Fechet a precizat că în opinia sa, dincolo de alte măsuri complementare, ar trebui să gestionăm acele exemplare care ajung în comunităţile locuite şi care pun viaţa omului în pericol, fie că discutăm de un municipiu mare din România, precum Ploieşti sau un sat de munte din judeţul Alba.

”Eu cred că atunci când ursul se apropie de comunitate şi riscă să intre şi să pună în pericol viaţa omului trebuie intervenit de urgenţă. Relocarea urşilor nu reprezintă o soluţie. Am vorbit cu administratorii fondului cingetic pe raza căruia s-a produs tragedia de ieri care mi-au spus că îîn ultimul an au relocat aproximativ 100 de exemplare de urs, în alte fonuri cinegetice. Cu alte cuvinte, am mutat problema dintr-o localitate în alta şi nu am rezolvat-o”, a explicat ministrul.

Fechet a menţionat că vor exista multe dezbateri în societate pe această temă, dar el are obligaţia de a face aceşti paşi şi a veni cu această propunere ca urşii care se apropie de comunităţile umane, la o distanţă pe care o vor stabili specialiştii, să fie gestionaţi prin eutanasiere sau împuşcare, pentru că nu există alte soluţii.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: