Mircea Fechet prezintă noutățile aduse de Rabla 2025 pentru industria auto din România

Sursa foto: Ministerul Mediului - România

Trei modele de autoturisme eco vor fi expuse în acest weekend în fața Ministerului Mediului, anunță Mircea Fechet. Mașinile electrice reprezintă o premieră, având în vedere că sunt 100% produs românesc. Ministrul Fechet a mai anunțat că noul Program Rabla 2025 va aduce și câteva noutăți pentru clienții genului eco.

Noul Program Rabla 2025 va avea ca noutate opțiunea de a-ți putea cumpăra o mașină electrică autohtonă. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a prezentat una dintre aceste variante; autoturism produs integral în România. Clienții unor astfel de modele se vor putea bucura și de anumite bonificații la achiziționarea acestuia, pentru încurajarea industriei auto românești de acest gen.

„Weekendul acesta, până duminică, mai exact, puteți vedea în fața Ministerului Mediului, nu un model, ci trei modele de autoturisme electrice produse în România. Este pentru prima dată când se întâmplă așa ceva și, în calitate de ministru al Mediului și de ministru în general, sunt extrem, extrem de bucuros că în sfârșit producem în România, nu un autoturism electric, trei modele.

Chiar mașina arată foarte bine. Trebuie să recunosc că are o mulțime de funcții. Sper că va fi iubită de români, dar ceea ce e legat de acest eveniment este Programul Rabla 2025. Ne dorim să începem cât mai repede acest program atât de iubit de români. Unul dintre cele mai vechi programe de finanțare are Rabla clasică 20 de ani împlinește anul acesta. Am avut multe discuții cu producătorii de autoturisme din România și cu importatorii de autoturisme pentru a stabili ce anume finanțăm, în ce cuantum finanțăm”…

Ministrul Fechet a subliniat faptul că se va lua în calcul simplificarea procedurii de participare la Programul Rabla 2025, printre care și creșterea valorii ecotichetului.

„Ne dorim să simplificăm puțin procedura, pentru că la acest moment există o mulțime de eco-bonificații. Sunt câteva anomalii pe care dorim să le corectăm și voi veni foarte rapid cu o propunere pentru programul multianual 2025-2030. Îmi doresc foarte mult ca valoarea ecotichetului la autoturismele electrice să crească. Reamintesc că aceasta a scăzut anul trecut de la 10.000 la 5.000 euro, ceea ce a descurajat cel mai probabil mulți români să achiziționeze un autoturism electric.

Vom discuta și de cuantumul eco-tichetului la Rabla clasic. Ne propunem să fim mai verzi. Ne propunem să nu finanțăm și dieselul. Este o decizie pe care am luat-o împreună cu producătorii și împreună cu importatorii. Cred că am finanțat suficient diesel în România. Dorim să finanțăm motoare prietenoase cu mediul, fie că discutăm despre motoare eficiente cu combustie internă, fie că discutăm despre mașini plug-in hybrid, fie că discutăm despre mașini electrice.”

Ministrul Mediului a mai adăugat că tendința, la nivel de Guvern, este de încurajare a producătorilor auto autohtoni, indiferent de natura mașinilor fabricate.

„Și nu în ultimul rând, având în vedere că producem în sfârșit în România mașini electrice, eu cred că noul program Rabla trebuie să țină cont și de calitatea de producător român de mașini, fie că faci mașini convenționale, mașini cu combustie, fie că faci mașini hibride, fie că faci mașini electrice. Cred că ar trebui să încurajăm industria românească și deciziile pe care le vom lua la Ministerul Mediului să fie în acest sens. Vă țin la curent și sper să avem vești foarte bune cât de curând.”

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: