Mircea Fechet: Trebuie să investim masiv în decarbonizarea sistemului de transport

Mircea Fechet - Puterea Ștririlor
Mircea Fechet - Puterea Ștririlor

Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă România este poluarea. Invitat în emisiunea Puterea Știrilor, ministrul Mediului, Mircea Fechet a vorbit despre acest subiect.

„Poluanți sunt foarte mulți. Dacă discutăm, spre exemplu, de particule PM 2,5 PM unu sau PM 10, acolo sursele pot fi diferite. Acele mici particule pot să provină și din de la plăcuțele de frână și de la sistemul de frânare al autoturismelor. Pot să vină și din cauciucul din anvelopele mașinilor care rulează în fiecare zi pe străzile municipiului București. Poate să provină și din combustia internă a a motoarelor termice, la fel cum poate să provină și din șantierele neasigurate bine, praful de pe șantiere, lipsa spălării carosabilului, încălzire rezidențială ș.a.m.d.

De asta, eu cred că trebuie să fim foarte precauți atunci când calculăm, pentru că nu există o soluție universală. Dacă facem acest calcul în sezonul rece, e una, dacă îl facem în timpul verii e alta. Dacă discutăm despre particule, lucru la care m-am referit mai devreme, e o chestiune dacă ne referim la oxizi de azot sau la alte categorii de poluanți, la fel, poate să nu se termine niciodată această discuție.

Însă un lucru este cert va trebui să vedem și noi ce s-a întâmplat în alte țări unde calitatea aerului este mai bună. Și bineînțeles că această calitate a aerului depinde și de de alte fenomene meteo pe care le putem cuantifica. Dacă ne raportăm la dispersia poluanților. Contează dacă e calm atmosferic sau bate vântul cu o anumită viteză, dacă plouă sau dacă nu plouă. Știm foarte bine. După fiecare ploaie, aerul este extrem de curat, este este extrem de plăcut să să te plimbi în aer liber imediat după o ploaie, pentru că nu avem particule, pentru că toate particule despre care discutam mai devreme au fost spălate de apă și până când se generează altele pe care le vom resimți”, a declarat ministrul Mircea Fechet, la Puterea Știrilor.

Decarbonizarea sistemului de transport

Mircea Fechet a mai sublinat că România trebuie să investească masiv în decarbonizare a sistemului de transport.

„Un lucru este cert va trebui să investim masiv, dar masiv în decarbonizare a sistemului de transport, fie că discutăm despre transportul în comun, fie că discutăm despre transportul individual de persoane. Și din acest punct de vedere mă bucur că identificăm resurse importante din fondul de mediu pentru a pune la dispoziția autorităților publice locale sume în vederea achiziționării de microbuze electrice pentru școlari.

Și vă dau numai un exemplu mă bucur că încă avem cel mai mare voucher din Uniunea Eu Europeană pentru achiziționarea unui autoturism electric la persoanele fizice și juridice, respectiv aproape 10.000 euro pentru fiecare mașină. Mă bucur că reușim să investim masiv în stațiile de încărcare e electrice pentru aceste autoturisme. Deci, în ceea ce privește ministerul, eu spun că ne facem partea noastră de treabă și punem la dispoziția autorităților locale toate aceste finanțări”, a spus Mircea Fechet.

Investiții în eficientizarea termincă a clădirilor

Ministrul a vorbit totodată și despre eficientizarea termică a clădirilor publice, spunând că primarii din țară au sume considerabile pentru a face această eficientizare.

„În ceea ce privește eficientizarea termică a clădirilor publice, abia ce am lansat un nou apel din AFM. Cred că acum 3 zile a fost publicat în Monitorul Oficial și primarii din din toată țara au la dispoziție sume considerabile, respectiv 450 de milioane de lei, la care se adaugă încă 451 de milioane pentru că discutăm despre o supracontractare de 200% tocmai asta să facă să eficientizeze din punct de vedere energetic clădirile de interes public și una e să bagi trei căruțe de lemne pe foc la o școală dintr-un sat și alta e să folosești o singură căruță cu lemne pe perioada unei ierni.

Asta nu va însemna doar o economie de bani, nu va însemna doar o presiune mai mică pe fondul forestier, pentru că o să avem nevoie de mai puține lemne să le să le ardem, dar în același timp va însemna la sfârșitul sezonului rece emisii mai mai scăzute și mai puțină poluare în zona respectivă, ceea ce nu e deloc lucru puțin. Cu alte cuvinte, vorbim de niște politici sectoriale. Tocmai din acest motiv nu există un singur minister care să coordoneze toate aceste politici, pentru că decarbonizare a sistemului de transport este în sarcina Ministerului Transporturilor de carbonizare a sistemului energetic și mai multe, mai multă energie din surse regenerabile și mă refer aici la solar, la eolian și la energie hidro, lucru care e în sarcina Ministerului Energiei”, a spus Mircea Fechet.

Energia nucleară

Totodată, Mircea Fechet a spus că se pregătesc investiții în capacități de producere a energiei nucleare.

„Urmează să investim în noi capacități de producere a energiei nucleare, lucru care e tot în portofoliul domnului ministru Burduja, însă printr-o bună coordonare și printr-o bună colaborare între toate aceste ministere, eu sper că pe termen lung ne vom atinge obiectivele, iar obiectivul României în 2050 este acela de a avea EM emisii suficient de puține, suficient de scăzute încât să fie compensate de toată suprafața de pădure pe care o avem în România și avem peste 6 milioane de hectare, deloc puțină, în vederea neutralității climatice”, a mai spus Mircea Fechet.

Autor

  • Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: