Skip to content
Internațional

Mircea Geoană, despre amenințările nucleare ale lui Putin: Acest tip de retorică publică este nesăbuită și periculoasă

nato.int

Secretarul adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat vineri seara că nu există un pericol după ce armata rusă au bombardat în Ucraina cea mai mare centrală nucleară din Europa, la Zaporojie.

Am încheiat în urmă cu câteva ore o întâlnire extraordinară a miniștrilor de externe din NATO cu participarea ministrului ucrainian de externe, cu participarea colegilor din Suedia, din Finlanda și a UE. Partenerii noștri ucrainieni ne-au informat cu privire la situația din jurul acestei centrale nucleare. Nu avem informații cu privire la un risc de o astfel de natură în jurul centralei.

Din surse independente avem confirmarea că reactoarele au fost închise în mod sigur și că nu există astfel de riscuri. Simpla bombardare și asaltul unei astfel de facilități este o acțiune nesăbuită pe care noi o condamnăm. Ea se coroborează cu o retorică agresivă pe care președintele Putin a adoptat-o care reprezintă o manieră neobișnuită de a exercita presiune”, a explicat oficialul român la postul B1 TV.

Mircea Geoană a comentat și decizia lui Vladimir Putin de a pune în alertă armele nucleare. Acesta a precizat că NATO condamnă retorica agresivă, însă în termeni practici nu sesizează niciun pericol: „Din punctul de vedere al NATO care este o alianță nucleară nu am decretat o creștere a gradului de alertă a forțelor noastre nucleare, nu sesizăm în termeni practici în Federația rusă elemente care să ne determine să luăm astfel de decizii.

Considerăm că fac parte din arsenalul de intimidare și de perversiune de comunicare strategică pe care Federația Rusă o exercită foarte agresiv împotriva poporului ucrainian și a opiniilor noastre publice.

Acest tip de retorică publică este nesăbuită și periculoasă, este neobișnuită. Între puterile nucleare există punți de dialog, există linii de comunicare. Din punctul de vedere al comunicării strategice, publice, președintele Putin face astfel de declarații, nu constatăm o activitate neobișnuită la nivelul forțelor strategice ale Federației Ruse. Nu sesizăm altceva decât o folosire nechibzuită și periculoasă a unei retorici. Este profund periculos, practic nu vedem lucruri care să ne îngrijoreze”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *