Skip to content
Politică

Mircea Geoană, despre întoarcerea trupelor NATO din Afghanistan: SUA va revizui în următoarele zile acordul cu talibanii

RT.com

NATO aşteaptă în perioada următoare finalizarea procesului noii administraţii americane de revizuire a acordului între SUA şi talibanii din Afghanistan iar miniştrii din Alianță urmează să fie convocaţi pentru a lua o decizie privind retragerea trupelor atunci când vor exista toate elementele necesare, a declarat, vineri, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Aşteptăm în următoarele câteva zile şi finalizarea procesului de revizuire pe care noua administraţie îl are faţă de acordul dintre SUA şi talibani, faţă de procesul de pace.

În continuare, preferinţa noastră este de a încuraja şi sperăm să putem fi un factor de încurajare pentru ca dialogul interafgan de la Doha să conducă la rezultatele scontate, la o pace durabilă şi evident la un Afganistan care să rămână stabil, predictibil şi care să nu mai poată oferi în viitor sanctuar pentru operaţiuni sau organizaţii teroriste„, a declarat, vineri, Mircea Geoană în cadrul unui briefing online pentru jurnaliştii români, potrivit Agerpres.

Rămâne un subiect foarte important, miniştrii vor fi convocaţi probabil pentru o eventuală decizie atunci când vom avea toate elementele adunate„, a mai spus secretarul general adjunct al NATO.

În context, acesta a precizat că Alianţa oferă, în ţări precum Irak şi Afganistan, „un meniu a la carte”, respectiv asistenţă care pleacă de la solicitările partenerilor.

În sine, faptul că NATO este perceput tot mai mult ca o organizaţie care ajută consolidarea, întărirea fundamentului statalităţii, suveranităţii şi independenţei acestor parteneri ai noştri, cu atât percepţia despre Occident este posibil să se îmbunătăţească.

Pentru că de foarte multe ori există o propagandă extrem energică împotriva Occidentului politic şi indiferent dacă este vorba de NATO, sau de UE, sau de fostele puteri coloniale există foarte mult narativ folosit în mod abundent împotriva noastră”, a declarat Geoană.

El a afirmat că, pentru a combate această percepţie, este nevoie de gesturi de solidaritate şi respect.

Credem că a arăta că suntem solidari, că suntem respectuoşi faţă de dorinţele şi nevoile partenerilor noştri, că îi tratăm pe picior de egalitate, că nu avem niciun fel de aroganţă în modul în care îi abordăm este un lucru pozitiv şi care în timp va conduce şi la o percepţie colectivă modificată în bine faţă de ceea ce înseamnă intenţiile noastre reale, care sunt acelea de a vedea vecinătăţi stabile (…)„, a mai spus secretarul general adjunct al NATO.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat, joi seară, că NATO nu a luat nicio „decizie finală” privind retragerea forţelor sale armate din Afganistan până la 1 mai, aşa cum prevedea acordul SUA cu talibanii, încheiat în februarie 2020.

„Nu am luat o decizie finală asupra viitorului prezenţei noastre. Dar pe măsură ce termenul de 1 mai se apropie, aliaţii din cadrul NATO vor continua să se consulte îndeaproape şi să se coordoneze în următoarele săptămâni”, a declarat Stoltenberg la finalul unei videoconferinţe a miniştrilor apărării din ţările NATO.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *