Skip to content
Internațional

Mircea Geoană, după Consiliul NATO-Rusia: Întâlnirea, un lucru pozitiv

Inquam Photos/Octav Ganea

Statele din flancul estic al Alianței Nord-Atlantice au în continuare un interes legitim pentru a putea vedea întărită dimensiunea de apărare și descurajare, a declarat secretarul general adjunct Mircea Geoană, miercuri, după Consiliul NATO-Rusia, fiind întrebat de jurnaliști dacă și România, precum Estonia, a solicitat consolidarea prezenței aliate pe teritoriul național.

Potrivit înaltului oficial nord-atlantic, acest aspect este în atenția NATO „și la Marea Neagră, și în zona Baltică, dar în acelaşi timp vrem să dăm mereu o şansă dialogului şi sperăm ca acest dialog de astăzi cu Federaţia Rusă să nu fie doar un eveniment singular, ci să permită o evoluţie şi discuţii care să ducă la rezultate concrete”.

În briefingul online pe care l-a susținut cu jurnaliștii români după Consiliul NATO-Rusia, Mircea Geoană a fost întrebat și dacă i s-a părut că partea rusă este într-adevăr dispusă să negocieze. „În mod evident partea rusă a rămas astăzi (miercuri – n.r.) pe partea de scenariu şi de talking points (puncte de discuție, n.r.) pe care le-a avut şi înainte de întâlnirea cu noi. Deci nu am anticipat şi nu am asistat la vreun element de surpriză în această direcţie”, a răspuns secretarul general adjunct al NATO. Chiar și așa, spune Mircea Geoană, întâlnirea a fost „un lucru pozitiv”.

Faptul că am avut de ambele părţi răbdarea şi deschiderea să ascultăm poziţiile fiecăruia este un lucru pozitiv. Faptul că noi am propus continuarea acestui dialog este un lucru pozitiv. Rămâne ca Federaţia Rusă să analizeze aceste discuţii, probabil că aşteaptă şi încheierea acestei suite de întâlniri – Geneva, Bruxelles şi Viena, mâine (joi – n.r.), la OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa) – pentru a putea lua o decizie. Noi sperăm şi încurajăm Federaţia Rusă să continuăm acest dialog, pentru că, cu cât situaţia este mai complicată, cu atât nevoia de dialog este mai mare”, a adăugat Mircea Geoană, citat de Agerpres.

Despre Consiliul NATO-Rusia a vorbit și secretarul general Jens Stoltenberg, care a subliniat că nu se va renunța la prezența trupelor aliate în statele membre din flancul estic al Alianței.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *