Mircea Geoană: Nu cred că e un risc militar la adresa R. Moldova

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, crede că dacă R. Moldova doreşte să vină în Europa, acum este momentul să facă o opţiune, precizând că trebuie să îi fie mai puţin frică de Rusia, care de-abia se descurcă în Ucraina. El a precizat că nu crede că este un risc militar la adresa R. Moldova din partea Rusiei.

Mircea Geoană a fost întrebat, sâmbătă, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV, cum interpretează gestul preşedintelui american Joe Biden de a cere liderilor politici să o aplaude în picioare pe Maia Sandu, preşedintele R. Moldova.

Cred că este un gest foarte frumos. Şi cred că este un gest meritat, pentru că, deşi R. Moldova e într-adevăr o ţară mult mai mică ca dimensiune, nu este în conflict direct deşi Rusia face o presiune gigantică asupra R. Moldova şi face presiune pe toate fronturile. Este război hibrid la maximum. Nu e război cald ca în Ucraina, dar este război hibrid la maxim împotriva R. Moldova. Şi nu doar preşedintele Biden spune acest lucru. Eu îmi aduc aminte, preşedintele Macron, cancelarul Scholz. Nu mai vorbesc de liderii români”, a afirmat Mircea Geoană.

El a adăugat că R. Moldova are acum un profil foarte ridicat în Occident.

R. Moldova are un profil foarte, foarte ridicat acum, în lumea occidentală, inclusiv la noi, la NATO. Ei sunt parteneri cu NATO de 30 de ani. Noi respectăm faptul că este o ţară neutră. Constituţia R. Moldova spune că e o ţară neutră, dar nu e o ţară indiferentă pentru NATO. Şi mai este ceva în plus şi eu lucrez extrem de mult în această direcţie. R. Moldova este un partener comun al NATO şi al Uniunii Europene. De aceea, mă bucur foarte mult că preşedintele Macron şi liderii europeni au decis să facă summitul, al doilea summit al comunităţii politice Europene la Chişinău, la final de mai, început de iunie”, a precizat secretarul general adjunct al NATO, potrivit news.ro.

El a subliniat că dacă R. Moldova doreşte să trăiască în continuare în sărăcie, atunci va rămâne sub influenţa rusească, iar dacă vrea să aibă o şansă să schimbe lucrurile, atunci Europa este locul potrivit pentru aşa ceva.

Dar R. Moldova are nevoie de foarte multă susţinere şi ei au avut poate timp de 30 de ani iluzia că dacă se numesc neutri sunt feriţi de probleme. Nu este aşa. Lumea este în schimbare. Eu sper că şi pentru cei care nu sunt neapărat etnici români, români de-ai noştri în R. Moldova sau cei care poate că nu văd politic lucrurile la fel cum le văd cei care conduc acum R. Moldova să înţeleagă un lucru simplu şi ăsta e apelul meu pentru toţi cetăţenii R. Moldova, indiferent de etnie, că sunt de etnie rusească sau etnie ucraineană sau găgăuzi sau ce sunt dânşii, că nu există vreo şansă ca ei să aibă o viaţă cât de cât îndestulată dacă rămân în zona gri. Iar dacă vor să trăiască în continuare în sărăcie, să fie cea mai săracă ţară din Europa, soluţia e simplă, rămâi în sfera de influenţă rusească. Vrei să ai o şansă să te ridici, să te dezvolţi, indiferent de unde vii, indiferent dacă acasă vorbeşti româneşte sau ruseşte, acasă la tine, să ai o viaţă mai decentă, tu şi copiii tăi, să poţi să ieşi din sărăcie, să faci un lucru mai bun în Europa este locul. Deci cred că trebuie să spunem un lucru foarte, foarte clar. Maia Sandu este un lider absolut remarcabil. şi ea, şi colegii săi, mă întâlnesc cu foarte mulţi din miniştrii din guvernul ei. Toţi sunt foarte buni. Vă spun că sunt miniştri unu şi unu foarte, foarte buni”, a mai transmis Geoană.

El crede că şansa R. Moldova de a evada de la periferia Europei este în această perioadă.

Şocul geostrategic care a influenţat căderea comunismului a fost dizolvarea URSS-ului. Şi dizolvarea URSS-ului a antrenat războiul din Transnistria. Şansa ca dânşii să evadeze de la periferia Europei vine o dată la câteva generaţii. Acum este momentul.Dacă vor să stea acolo, e decizia dânşilor. Dar dacă vor să vină alături de noi în Europa, alături de noi, în lumea democratică şi civilizată şi mai prosperă, e momentul să facă o opţiune şi trebuie să le fie mai puţin frică de Rusia pentru că Rusia de-abia se descurca cu Ucraina. Nu cred că este un risc militar la adresa R. Moldova în acest moment”, a mai afirmat secretarul general adjunct al NATO.

Întrebat dacă vede fezabilă varianta unirii României cu R. Moldova, Mircea Geoană a răspuns: “Nu pot să fac astfel de observaţii, am o calitate oficială şi în clipa în care spun ceva se interpretează diferit. Dar cred că destinul R. Moldova este european. Este alături de români, alături restul Europei. Ce formă, în ce formulă se va întâmpla, eu cred că dacă R. Moldova, cu sprijinul nostru, al tuturor, se apropie către Uniunea Europeană, multe din lucrurile pe care le discutăm de multe, multe decenii şi de secole, acest ping-pong istoric de la 1812 încoace e o discuţie Unde este Basarabia? Unde este astăzi R. Moldova? Eu spun cu fermitate că locul acestor teritorii care au fost româneşti şi care astăzi e un stat independent aparţine Europei. Suntem împreună în acest proiect. Evident, timpul ne va spune  care sunt formulele concrete care vor putea concretiza acest lucru”.

El a mai fost întrebat cât de iminentă este o lovitură de stat din partea Rusiei la Chişinău.

Avem o experienţă destul de intensă din Muntenegru în 2016. Şi există într-adevăr din partea Federaţiei Ruse un fel de reflex, un reflex imperial. În clipa în care o ţară, să spunem Muntenegru, era pe cale să adere la NATO, au încercat să o oprească. În clipa în care Ucraina, înainte de Maidan, a încercat să meargă către Europa prin acordul de liber schimb, au încercat să o oprească. În clipa în care R. Moldova acum face un pas decisiv către Europa, încearcă să o oprească. Nu pot spune şi nici chiar dacă ştiu mai multe decât pot să spun public că este ceva iminent, dar este clar că este o încercare masivă din partea Federaţiei Ruse să oprească drumul european al R. Moldova, inclusiv prin destabilizare, inclusiv folosirea de cozi de topor din Moldova, pentru că mai au şi aşa ceva, au multă influenţă, au multă media. De aceea este foarte, foarte important ca, dincolo de ceea ce face guvernul de la Chişinău, şi noi din România, şi noi din Bruxelles şi noi din America, din Germania, din Franţa, să spunem celor din R. Moldova că trebuie să aleagă. Şi credem, şi nu spun asta pentru că suntem noi în NATO şi în UE sau sunt eu la conducerea NATO, că este infinit mai bine în Occident decât undeva la periferia unui imperiu care şi aşa este în mare declin”, a mai transmis Mircea Geoană.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: