Skip to content
Politică

Mircea Geoană, perspective negre privind valurile de terorism şi de refugiaţi din Orientul Mijlociu

Senatorul Mircea Geoană, preşedintele Partidului Social Românesc (PSRO), lansează perspective negre în ceea ce priveşte valurile de terorism şi de refugiaţi avându-şi originea în Orientul Mijlociu.

Parlamentarul a fost prezent, sâmbătă seară, în emisiunea „Dosar de politician” (realizată de jurnalistul Silviu Mănăstire la B1 TV), unde a vorbit despre situaţia din Turcia, creată în urma recentelor atentate.

„Este o atmosferă extrem de încărcată în Turcia, o atmosferă în care aceste atacuri repetate încep să producă efecte psihologice la nivelul populaţiei. Turcia are, în acest moment, aproape 3 milioane de refugiaţi pe teritoriul său. Nu este întâmplător acest atac terorist (de sâmbătă – n.r.), cu victime, cu atât de mulţi oameni nevinovaţi care sunt sacrificaţi”, a declarat Geoană.

Fostul preşedinte al Senatului a vorbit despre doi „factori de complicaţie”: pe de o parte, cei 20 de milioane de kurzi din Turcia („care profită de fractura din Orientul Mijlociu, pentru a-şi revendica un stat naţional”) şi, pe de altă parte, „factorul rusesc”.

Mircea Geoană a insistat asupra deciziei „oarecum precipitate” a Rusiei de a-şi retrage o parte dintre echipamentele militare din Siria.

„Rusia are un dublu scop: acela de a se reintroduce în ecuaţia de putere din Orientul Mijlociu, din care a fost alungată de americani în anii ’70”, a avertizat senatorul, adăugând că „scopul autentic” al Rusiei este acela „de a amplifica fracturile din Europa, prin criza refugiaţilor”.

Mai mult: Mircea Geoană a acuzat „senzaţia de cârpeală permanentă la summiturile din Europa”, unde principala idee exprimată de lideri este: „Am rezolvat problema”. Această senzaţie este amplificată – în opinia preşedintelui PSRO – de faptul că SUA se află în an prezidenţial, deci America „este mai atentă la ceea ce se petrece în interior”.

„Mă aştept la o perioadă foarte agitată: cu atentate, cu o criză a refugiaţilor. Este foarte greu să opreşti oameni care fug din calea războiului. Este foarte greu de crezut că acest tip de înţelegeri pot funcţiona. Oricât de mulţi bani ar da Europa Turciei, situaţia din Orientul Mijlociu rămâne nerezolvată. În cazul în care cauza de fond (găsirea unui nou echilibru de putere în Orientul Mijlociu, între puterile globale şi cele locale) nu se va rezolva, nenorocirile vor continua”, a mai spus Mircea Geoană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *