Skip to content
Politică

Mircea Geoană, primele declarații ca secretar general adjunct al NATO: Securitatea națională a României nu a fost niciodată mai bine protejată

Inquam Photos / Octav Ganea

Mircea Geoană a declarat, joi, după preluarea funcției de secretar general adjunct al NATO, că desemnarea sa este „o recunoaștere a faptului că România este un aliat serios”. Geoană a mai spus că securitatea națională a României nu a fost niciodată mai bine protejată ca în prezent.

„Desemnarea mea în această funcție este o recunoaștere a faptului că România este un aliat serios, care își ia în serios angajamentele , care cheltuiește 2% din PIB pentru apărare, obligațiile noastre asumate în cadrul Alianței”, a spus Mircea Geoană, la Antena 3.

Mesajul lui Geoană după preluarea mandatului, a fost că „securitatea națională a României nu a fost niciodată mai bine protejată”.

„Niciodată în istoria României, dar niciodată în istoria națiunii noastre, nu am avut șansa de a fi parte din structurile Occidentului dezvoltat. Niciodată. Avem, în ultimii 15 ani de zile de când am aderat la NATO, după aceea aderarea la UE, șansa de a recupera timpul istoric pierdut. Securitatea națională a României nu a fost niciodată mai bine protejată. Nu am avut niciodată aliați mai puternici și, mai mult decât forța militară, și forța economică și forța politică a aliaților noștri, nu am avut o fundație de valori comune cu Occidentul dezvoltat. Mesajul meu este să păstrăm încrederea în acest drum ireversibil pe care l-am ales acum 30 de ani cu toții”, a mai spus Mircea Geoană.

”Este o enormă onoare pentru mine să ocup o poziţie atât de importantă. E reflectarea faptului că, de-a lungul întregii cariere, fie diplomatică, fie politică, am fost, rămân şi voi rămâne întotdeauna un mare avocat al relaţiei transatlantice. Este şi o recunoaştere a importanţei şi a rolului României în alianţă. În 15 ani de când am aderat, România s-a afirmat şi este un aliat influent şi respectat. Sunt mândru să pot să reprezint interesele alianţei noastre şi sunt extrem de hotărât să asist secretarul general al NATO în îndeplnirea atribuţiilor sale. Este un joc de echipă, în care secretarul general şi noi toţi, începând cu mine şi restul colegilor din NATO, suntem aici pentru a-l ajuta pe secretarul general să facă cea mai bună muncă posibilă în interesul nostru comun.

Alianţa a mai trecut, de-a lungul celor 70 de ani de existenţă, după căderea comunismului, în valurile succesive de extindere, prin momente delicate şi există o capacitate internă a alianţei ca, prin dialog, prin consultare, prin concertare, prin valorile comune care ne unesc, să găsim întotdeauna o cale de a merge mai departe împreună. Unitatea şi solidaritatea alianţei sunt cele mai preţioase atuuri ale celei mai reuşite alianţe din istoria umanităţii şi zilele acestea nu ascundem deloc că sunt momente complicate, discuţii în interiorul Consiliului Nord-Atlantic. Vom avea săptămâna viitoare ministeriala apărării NATO, unde subiecte de genul situaţia din nordul Siriei, sunt pe agenda noastră, sunt elemente preocupante, dar am toată încrederea. Aceasta e misiunea noastră aici, la Bruxelles, să fim siguri că, prin dialog, prin răbdare şi respect reciproc, vom găsi soluţii pentru a face ca alianţa să fie unită multe decenii de acum încolo.”, a adăugat fostul lider PSD.

Diplomatul român Mircea Geoană a preluat joi oficial funcția de secretar general adjunct al NATO, devenind astfel prima persoană din Europa Centrală și de Est care ocupă această poziție, a anunțat organizația printr-un comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *