Dacă politica românească ar avea un motto, probabil ar suna așa: „Scheletele din dulap sunt doar începutul, iar unele au și ceasurile scumpe de la Vanghelie.” Mircea Geoană, elegantul „diplomat” devenit politician mioritic, este protagonistul unei adevărate parade a trecutului care amenință să iasă la lumină.
Haideți să începem cu episodul „ceasuri primite cadou de la Vanghelie”, un scandal care parcă adaugă o notă de eleganță întunecată acestei parade. În 2011, Marian Vanghelie, prietenul politic de ocazie al lui Geoană, a decis să-l cadorisească pe fostul său șef cu câteva bijuterii temporale destul de scumpe. Geoană a susținut că aceste ceasuri erau doar simple daruri de la prieteni și că, desigur, n-avea nicio legătură cu funcțiile pe care le deținea la acea vreme. Dar, cum bine știm, în politica românească, un ceas primit cadou nu este doar un simplu obiect care măsoară timpul. E un simbol – unul al relațiilor strânse și, uneori, un motiv pentru ca scheletele să danseze mai repede.
Și dacă tot vorbim despre scandaluri nocturne, cum să uităm de celebra vizită la Sorin Ovidiu Vântu din 2009, cu o zi înainte de dezbaterea finală a alegerilor prezidențiale? Geoană a susținut că a fost o vizită de „încărcare energetică”, dar rezultatul real a fost o descărcare a șanselor sale la Cotroceni. Nimic nu spune „candidat serios” mai bine decât o plimbare nocturnă la un om de afaceri controversat, chiar înainte să te confrunți cu Traian Băsescu. În loc să se încarce energetic, Geoană a părut că a pierdut energia electorală, lăsând în urmă un schelet greu de uitat.
Să ne întoarcem puțin în timp la apartenența sa la masonerie, dezvăluită în 2014. Într-o mărturisire care a făcut valuri în spațiul public, Geoană a recunoscut că face parte din această organizație discretă, iar pentru mulți, vestea asta a fost ca și cum un schelet ar fi ieșit din dulap, s-ar fi așezat la biroul Parlamentului și ar fi început să discute strategii politice. Sigur, pentru Geoană era doar o altă zi în viața sa de „diplomat”, dar pentru restul lumii, această afiliere a ridicat multe sprâncene. În stilul său tipic, Mircea a asigurat publicul că masoneria nu este nimic altceva decât un „club social”. Cum altfel să explici un schelet elegant?
Și, desigur, avem scandalurile legate de declarațiile de avere. Fie că vorbim de casa luxoasă din Cotroceni sau de veniturile din consultanță, Geoană a reușit mereu să păstreze un aer de mister în jurul acestor detalii. ANI (Agenția Națională de Integritate) a cercetat bunurile sale, dar niciun schelet concret nu a fost aruncat în lumina reflectoarelor. Totuși, imaginea unui politician cu proprietăți scumpe și venituri aparent insuficiente pentru a le justifica a persistat, lăsând loc de speculații. Sigur, pentru Geoană, toate acestea nu erau decât niște „detalii nesemnificative”, dar pentru public, un schelet scârțâia undeva în fundal.
Nu putem uita nici ruptura sa din PSD în 2011, când a fost exclus cu surle și trâmbițe de colegii săi social-democrați. A fost acuzat de neloialitate și de ambiții personale, într-un episod care a semănat mai mult cu o ceartă de familie în care toată lumea aruncă cu schelete unul în celălalt. Mircea, desigur, și-a văzut de drum, dar scandalul a lăsat în urmă câteva schelete politice bine înfipte în istoria sa.
Mircea Geoană ar putea să-și dorească să fie omul echilibrat, diplomatic și moderat, dar, din când în când, scheletele din dulap îi bat la ușă, iar Marcel Ciolacu pare pregătit să fie regizorul acestui spectacol nocturn.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News