Mircea Hava, despre retragerea Ramonei Chiriac: Nu poți să rămâi independent, nu ai nicio identitate politică

Mircea Hava
Mircea Hava / Puterea Știrilor

Liberalul Mircea Hava a vorbim în cadrul emisiunii „Puterea Știrilor” despre retragerea Ramonei Chiriac de pe lista comună a PSD-PNL la europarlamentare. Potrivit legislației, dacă Ramona Chiriac voia să candideze independent trebuia să strângă100.000 de semnături pentru a-și depune candidatura. Aceasta avea nevoie și de 300.000 de voturi ca să obțină un mandat în legislativul european.

„Deci era obligatoriu să se înscrie pentru că vom pleca la Bruxelles. Ce alegi, unde, în ce grup? În grupul PPE? în grupul S&D? în grupul Renew? Unde pleci dacă tu nu ai nicio identitate politică, nu poți să rămâi independent. Acolo poți să rămâi independent. Da, treci în grupul independenților, dar nu pe o listă a 2-a partide mari. Deci obligatoriu trebuia să se ajungă aici. La nivel rhetoric trebuie să avem o femeie. Foarte bine că trebuie să avem o femeie. Este excepțional. Femeile fac treabă de foarte multe ori mai bună decât bărbatul. Si să vă spun, o spune un bărbat, dar era o chestiune politică și chestiunea legată de lege. Deci undeva lucrurile au ajuns acolo unde foarte mulți estimam că vor ajunge”, a spus Mircea Hava.

Întrebat dacă i s-ar fi cerut să se înscrie în Partidul Social Democrat, Mircea Hava a spus că nu poate confirma lucrul acesta.

„Nu știu. Asta doamna poate să ne spună și poate să ne spună și dacă dânsa dorește să spună. Din punct meu de vedere, mergem pe plan”, a mai spus Hava.

Amintim că, potrivit Art.17, din Legea nr. 33/2007 privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentruParlamentul European

„(1) Poate candida ca independent cetățeanul român sau cetățeanul altui stat membru al UniuniiEuropene care are dreptul de a fi ales și este susținut de cel puțin 100.000 de alegători. Cererea deadmitere a candidaturii independente se depune la Biroul Electoral Central, în 4 exemplare, însoțită de unexemplar al listei de susținători, cu cel puțin 60 de zile înainte de ziua de referință”.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL