Skip to content
Politică

Mircea Hava (PNL): Premierul Cîţu i-a catalogat pe primari drept „doar vehicule”. A scăpat porumbelul

Inquam Photos / Mihaela Ionela Bobar

Europarlamentarul PNL Mircea Hava, fost primar al municipiului Alba Iulia timp de şase mandate, afirmă că, „într-un moment mai puţin inspirat, premierul Cîţu i-a catalogat pe primari drept «doar vehicule»”, deşi aceştia sunt „inima şi măsura valorii unui partid”, iar „cele mai importante victorii politice ale PNL au fost aduse de către primari”.

Mircea Hava arată, într-o postare pe Facebook, că primarii sunt rezultatul votului direct, „inima şi măsura valorii unui partid”. „Într-un moment mai puţin inspirat, premierul Cîţu i-a catalogat pe primari drept «doar vehicule». Sigur că, pentru cei care s-au priceput şi se pricep la politică şi administraţie de pe margine, pentru cei care stau în tribune, analizează şi comentează de la înălţimea unor fotolii lipsite de responsabilitatea votului direct, primarii sunt nişte simple vehicule. Vehicule electorale, locomotive, oameni care adună voturi. Ştiu foarte bine ce sunt primarii, pentru că am fost întotdeauna aproape de ei„, afirmă Hava, care a fost primar al municipiului Alba Iulia timp de şase mandate, până în 2019.

El susţine că în interiorul unui partid lucrurile stau însă altfel. „Primarii sunt baza pe care liderii de la vârf şi simpli membri, împreună, pot să construiască. Primarii sunt rezultatul votului direct, inima şi măsura valorii unui partid. Primarii pot fi «vehicule» electorale atât timp cât ei sunt motorul unui partid şi întregul partid se îngrijeşte de acest motor. Călătorii-candidaţi nu-i pot folosi după bunul plac, când şi cum le convine, pentru a ajunge din punctul candidat în punctul ales.

Declaraţia premierului este cel puţin nepotrivită şi nu cred că are acoperire logică. A eticheta primarii, indiferent de partid, de o asemenea manieră este deplasat iar domnul Cîţu ar trebui să revină cu o explicaţie mai extinsă, pentru a lămuri lucrurile. «Vehiculele» de care dânsul vorbeşte sunt, de fapt, cetăţenii fiecărei comunităţi din România, fiindcă, după alegeri, un primar este administratorul tuturor: şi al celor care l-au ales şi al celor care nu l-au ales.

În plus, în plan politic, o astfel de abordare e firesc să nască frustrări şi supărări printre primarii PNL, cu precădere, mai ales că vine din partea unuia de-ai lor. Cele mai importante victorii politice ale PNL au fost aduse de către primari„, consideră Hava, potrivit News.ro.

Fostul primar din Alba Iulia adaugă că primarii sunt cei care „decontează” nereuşitele guvernării. „Din păcate, dacă Premierul socoteşte că primarii sunt nimic mai mult decât nişte vehicule, atunci însemnă că şi această coaliţie de guvernare nu e nimic mai mult decât o remorcă pusă în urma acestor vehicule. Iar asta pentru că, vrând ne vrând, primarii sunt cei care decontează, în mod direct, nereuşitele guvernării. Ei sunt cei la care cetăţenii privesc şi de la care aşteaptă ca proiectele derulate prin PNDL să fie continuate, ca banii europeni să fie accesaţi şi transformaţi în proiecte, ca programul de guvernare să fie transformat în realitate.

Să nu mai vorbim de PNRR, chestiune care, la fel ca vaccinarea, ne ţine tot la distanţă de performanţă. De la vehiculul ales în mod direct aşteaptă cetăţeanul rezultate directe şi nimeni nu stă să analizeze problemele remorcii, care încetineşte vehiculul. Să nu mai vorbim despre faptul că banii pe care unii sau alţii consideră că-i dau primarilor sunt un drept legal. Aceşti bani provin din comunităţi, ai oamenilor taxaţi şi impozitaţi, şi ar trebui să se întoarcă cât mai simplu şi mulţi de unde sunt luaţi. Fix când e nevoie!„, completează Hava.

El încheie arătând că speră că premierul Cîţu a „scăpat porumbelul”. „Eu sper, sincer, ca domnul Cîţu să fi scăpat, cum se zice la noi, «porumbelul» şi e păcat că nu a avut inspiraţia să dezvolte acest subiect, pentru a se face înţeles limpede, fără loc de interpretări. Sunt şi eu curios, după ce am fost ales în 6 mandate primar, să ştiu ce fel de vehicul sunt ori am fost. Şi mai sper că această scăpare e una ce poate fi pusă pe seama oboselii. Vreau să cred că Premierul Cîţu are un respect mult mai mare pentru aleşii partidului şi că nu-i consideră pe aceştia un simplu mijloc de transport în proiectul său de la vârful politicii„, conchide Mircea Hava.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *