Skip to content
Politică

Mircea Hava subliniază nevoia unui ”corp profesional al experților în fonduri europene” și îl critică pe Ghinea

Inquam Photos / Mihaela Ionela Bobar

Soarta Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și a programelor operaționale stă în capacitatea Guvernului de a angaja profesioniști în instituțiile care trebuie să se asigure că nu ratăm acest proces prin care zeci de miliarde de euro pot veni în România, este de părere eurodeputatul Mircea Hava (PNL, PPE), care l-a criticat pe ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene că nu a demarat mai devreme procesul de selecție pentru ocuparea unor posturi de conducere și execuție în ministerul omolog.

Am aflat că Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene se pregătește să scoată la concurs peste 20 de posturi de conducere și execuție. Pentru o clipă, am crezut că este o știre mai veche, încă din prima lună de mandat a domnului Ghinea și nu una de dată foarte recentă. Dacă nu, chiar dinaintea mandatului domnului Ghinea problema fiind una cronică. Constat cu îngrijorare că Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene din România scoate, abia acum, la un concurs care va avea loc în data de 9 septembrie, 21 de posturi de conducere și execuție, vitale în tot ceea ce înseamnă rezolvarea ecuației organigramei majore, care presupune atragerea banilor europeni. Ne referim la absolut tot ce cuprinde acest aspect, de la cei care se vor ocupa de PNRR, la cei care gestionează actualele și viitoarele programe operaționale”, a informat Hava într-un mesaj publicat pe Facebook în care face apel la un ”corp profesional al experților în fondurile europene”.

Eurodeputatul român consideră că ”procesul trebuia finalizat mult mai devreme”, în contextul în care ”miza este una uriașă pentru România iar astfel de decizii întârziate ar putea să ne coste foarte mult”.

Până în acest moment, Guvernul a dat dovadă că nu este în stare să creioneze un plan coerent, care să asigure toată această resursă umană profesionalizată. Am mai spus-o public, de multe ori, fie cu referire la organisme centrale, fie la autoritățile de management, organisme intermediare”, consideră Mircea Hava.

Acesta a subliniat că nu este ”prima oară când eu sau alți colegi din PPE atragem atenția asupra importanței pe care România trebuie să o acorde banilor europeni”.

Ca fost primar al unui oraș care a atras sute de milioane de euro, garantez oricui că singura cheie pentru a beneficia de banii europeni o reprezintă resursa umană. Exact cum a fost cazul municipiului Alba Iulia. Pentru că asta ne-a asigurat reușita. Și spre asta ar trebui să tindă și alți beneficiari ai fondurilor europene. Altfel, cu poticneli și în lipsa unei viziuni de ansamblu, șansele de a nu realiza aproape nimic devin o certitudine sumbră”, a atras atenția eurodeputatul român.

Mircea Hava a punctat, de asemenea, și nevoia de a asigura ”transparența, modul limpede de recrutare a acestui personal din cadrul ministerului și din structurile importante”.

Acești profesioniști vor trebui să accelereze debutul PNRR, al viitoarelor programe operaționale, dar și să sprijine finalizarea transformării ADR-urilor în Autorități de Management pentru cele 8 programe regionale. Un lider capabil va fi, întotdeauna, acela care va reuși să se înconjoare de oameni de calitate, oameni care se pricep și stăpânesc domeniul în care activează”, a conchis europarlamentarul, informează caleaeuropeana.ro.

România va beneficia în perioada 2021-2027 de fonduri europene în valoare de aproximativ 80 de miliarde, după cum urmează: 29,2 miliarde de euro din Mecanismul de redresare și reziliență, elementul central al NextGenerationEU, aproximativ 28 de miliarde de euro din fondurile structurale și de coeziune, 19 miliarde de euro din Politica Agricolă Comună, și aproape 2 miliarde euro din Fondul pentru o Tranziție Justă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *