Skip to content
Politică

Mircea Toma dezvăluie adevăratul pericol de după scandalul ANAF-RISE Project EXCLUSIV

mma.ro

Jurnalistul și activistul civic Mircea Toma (președintele ONG-ului de apărare a libertății presei ActiveWatch) a acordat vineri o declarație pentru PSnews.ro, în care a evidențiat adevăratul pericol de după scandalul ANAF-RISE Project.

CITIȚI ȘI: UPDATE RISE Project, călcat de ANAF chiar când urma să publice un nou material despre Dragnea

Mircea Toma a început prin a exprima revolta organizației non-guvernamentale pe care o conduce cu privire la „exercițiul de presiune” de care a dat dovadă Agenția Națională de Administrare Fiscală chiar în ziua în care site-ul amintit urma să publice o investigație despre Liviu Dragnea și Tel Drum. Concret, activistul a subliniat că astfel de acțiuni ne întorc în timp către regimul Adrian Năstase.

„Protestăm față de exercițiul de presiune pe care îl practică ANAF. Descinderea la redacția RISE Project nu are cum să fie coincidență – este atât de ostentativ realizată în ziua în care apare materialul despre președintele Partidului Social Democrat, încât nu ne putem împiedica să constatăm că practici pe care le-am crezut abandonate – și anume practicile din perioada lui Adrian Năstase și a baronilor locali din acea epocă, atunci când instrumentele autorității publice erau folosite pentru a intimida și hărțui presa care îndrăznea să fie neobedientă. Practici pe care le-am crezut, totuși, depășite iată că încearcă să fie reactivate acum.

Ce nu ia în calcul puterea în acest moment (vorbesc despre Liviu Dragnea și instituțiile care îi sunt obediente) este că între timp societatea românească a evoluat, reflexul democratic e mai prompt la nivelul cetățeanului și se poate aștepta la răspunsuri viguroase; nu așa cum își permiteau să facă în anii 2000-2004”, a afirmat Toma.

Partea cea mai importantă a declarației a fost aceea în care Mircea Toma s-a referit la situația României în lume – mai precis, la felul în care va fi afectată poziția țării noastre în clasamentul libertății mass media, întocmit de către ONG-ul internațional Reporteri Fără Frontiere (Reporters Sans Frontières).

Sigur că este un punct care va fi evaluat la data la care se va face bilanțul anual privind libertatea de exprimare și libertatea presei din România. În orice caz: noi, ActiveWatch, vom semnala acest eveniment. De altfel, suntem foarte atenți la tot ceea ce se petrece în continuare. Aici e vorba de mai multe lucruri de interes major: este vorba despre dreptul de acces la informațiile de interes public (vorbim aici de persoane care au reclamat faptul că rapoarte făcute de o instituție care a anchetat situația din Teleorman nu au produs efecte, fiind mușamalizate de etajele superioare ale ierarhiei respectivelor instituții), este vorba despre accesul publicului la informațiile cu pricina (care sunt informații despre cazuri de corupție) și în continuare suntem foarte atenți la felul în care instituții care ar trebui să preia informațiile semnalate de ziariști vor fi în stare să le investigheze autentic sau vor proceda la mușamalizare.

Nu e relevant câte poziții va coborî România în clasament. Cuantificarea pe care o produc analizele respective are doar un rol orientativ. Ceea ce este important este să citim faptele, pentru că ele descriu evoluția calitativă. Or, ceea ce am spus mai devreme este valid: din punct de vedere calitativ, ceea ce se petrece acum este un pas mare înapoi. Să folosești o instituție a statului ca să intimidezi presa nu s-a mai practicat la un mod atât de ostentativ din anii 2000-2004, a încheiat reprezentantul ActiveWatch.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *