Skip to content
Politică

Mirel Curea devoalează culisele afacerii „Dan Andronic la PMP” EXCLUSIV

evz.ro

Jurnalistul Mirel Curea (redactor-șef adjunct al cotidianului „Evenimentul Zilei”) a acordat, joi, o declarație pentru PSnews.ro, în care a devoalat culisele afacerii „Dan Andronic la PMP”.

CITIȚI ȘI: Și PMP surprinde cu listele. Un mogul candidează pentru Băsescu

După cum puteți citi în articolul la care facem trimitere mai sus, Andronic (patronul EVZ) și-a anunțat candidatura pentru Parlament pe listele PMP Giurgiu. În acest context, l-am contactat pe unul dintre șefii ziarului, ca să aflăm implicațiile acestei mutări asupra redacției.

În primul rând, Mirel Curea ne-a spus că știa despre intențiile patronului privind „o eventuală carieră în politică”, însă a mărturisit că nu i-a cerut detalii.

Eu am știut că Dan are în vedere și o eventuală carieră în politică, dar detalii nu l-am întrebat, că nu obișnuim să ne întrebăm unii pe alții prostii. Adică eu sunt prieten cu el de 25 de ani, el mi-a zis prin vară că se gândește și la o carieră politică… «Da, bine», zic. Ce să-i spun? E o intenție, un plan de viață al lui… Repet, subliniez: nu ne întrebăm prostii. Discuțiile pe care le avem sunt fie despre ziar, despre situația ziarului, despre ce avem de făcut pe acolo, fie sunt discuții de prieteni, intime, să le zic”, a declarat Curea pentru PSnews.ro.

În această situație, am fost curioși să aflăm dacă – în ipoteza în care Dan Andronic va câștiga un fotoliu de parlamentar – Evenimentul Zilei se va transforma într-un ziar de partid, în raport cu PMP.

„Vă dați seama că m-ați găsit pe mine la fix să mă întrebați așa ceva! Cred că ați văzut cum scriu eu la ziarul ăsta, nu? La ziarul ăsta, atâta timp cât voi lucra la el, eu culoare politică nu am, politruc nu sunt, din Binomul SRI-DNA nu fac parte… Eu la ziarul ăsta nu fac decât presă: le cer oamenilor s-aducă informații; în ședințele de sumar, noi nu discutăm sub nicio formă oportunitatea politică a abordării sau a ne-abordării unui subiect… Ne pare rău că nu putem să acoperim mult mai multe subiecte decât acoperim… Deci nu, în niciun caz nu va deveni un ziar care să-l sprijine pe Traian Băsescu. Din punctul meu de vedere, din ceea ce scriu eu, pentru că nu le spun colegilor mei ce să scrie (sub nicio formă!); mai bine zis: cum să scrie. Dar, din punctul meu de vedere, eu voi scrie în continuare despre faptul că Traian Băsescu trebuie să se ocupe, cu toată energia de care este capabil, să repare dezastrul pe care l-a produs în zece ani de mandate”, a detaliat redactorul-șef adjunct.

Într-o notă ceva mai relaxată, Mirel Curea a dat asigurări că atmosfera este relaxată în redacție, dând de înțeles că lumea se simte confortabil cu perspectivele politice ale patronului.

„Bineînțeles că este totul OK, pentru că, în redacție, în momentul de față, au venit niște jurnaliști care sunt jurnaliști. Jurnalistul are treabă – repet – cu scrisul bazat pe informații certe sau – sigur – cei care mai scriu editoriale pe la noi sunt preocupați, în foarte mare măsură, din câte îi văd și eu (că nu le spun eu ce să scrie), sunt preocupați să plece de la premise certe, iar speculațiile pe care le fac editorialiștii, în opiniile lor, să fie cât mai aproape de ceea ce se numește logică, probabilitate maximă ca previziunile pe care ei le lansează să fie corecte… adică să nu se bată câmpii. Dar vreau să vă subliniez lucrul ăsta: dacă, până acum ceva vreme, ședințele de sumar de la Evenimentul Zilei aveau derapaje (în sensul că unii mai încercau să discute oportunitatea politică a abordării unui subiect), aveți cuvântul meu de onoare că, de ceva timp, în ședințele de sumar, nu se mai discută decât de ce anume subiecte este publicul interesat, cum să le facem mai bine, cum să le acoperim mai bine și cum să aducem informație. Presa este informație, nu părere! Presa este informație – atât. Informație – bineînțeles – în folosul cetățeanului, în folosul publicului”, a punctat Curea.

Pe de altă parte, reprezentantul EVZ ne-a zis că nu știe despre alte cazuri din redacție care să intenționeze a intra în politică.

„Nu. N-am mai auzit pe nimeni. Dar nu discutăm chestii de-astea. Eu am un anume stil (colegii mei mă știu): pur și simplu, nu am simpatii politice, iar antipatiile pe care le am (că am!) nu ajung în zona fanatismului. Și-acum, nu știu cât mă cred colegii mei mai tineri pe mine sau cât mă ascultă, dar le spun tot timpul: «Domn’e, ziaristul trebuie să planeze pe undeva deasupra prostiilor ăstora politice! Să nu urască și să nu idolatrizeze pe nimeni», a afirmat gazetarul.

În încheiere, Mirel Curea a relatat despre o situație inedită în care își pune colegii de redacție: cum ar fi să îl intervieveze pe Iosif Stalin?

„Și le dau eu un exemplu absurd și imposibil – le spun: «Băi, fraților, imaginați-vă că ați avea – printr-un miracol, printr-o minune – șansa să-i luați un interviu lui Stalin. Ia gândiți-vă: dacă ați fi din presa asta, deontoloagă, păi, în interviul ăla, v-ați apuca să-l certați pe Stalin: ‘Băi, nenorocitule, de ce ai fost un criminal?’» Mare greșeală! Un ziarist trebuie să-l întrebe, sec, pe Stalin niște chestii care să-i lămurească niște teme cu miză istorică: «Domn’e, Marea Teroare, de ce ai declanșat-o, de ce ai făcut-o, ce scopuri politice ai urmărit?», să lămurești, să elucidezi niște chestii. Eu încerc cât pot să țin ziarul ăsta cât mai departe de (vedeți și dumneavoastră, în toate părțile, fenomenul), cât mai departe de preocuparea ziaristului ca, atunci când scrie sau apare pe la televizor, el, de fapt, să se poziționeze politic. Păi, asta-l interesează pe cititor?!” a încheiat Curea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *