Skip to content
" "
Politică Video

Mirel Palada, despre alegeri: „Lumea simte ipocrizia din tot acest discurs” EXCLUSIV (VIDEO)

Sociologul Mirel Palada a fost invitat, luni, la interviurile video PSnews.ro.

Mirel Palada a vorbit despre noua formă a alegerilor, apreciind că oamenii „simt ipocrizia” din încercările de schimbare a regulilor jocului pentru a fi favorabil unuia dintre actori politici.

" "

Totodată, sociologul a caracterizat actuala campanie electorală ca fiind una dintre cele mai anoste”. În acest sens, Palada consideră că aceasta a fost influențată de ofensiva DNA, candidații preferând astfel să nu iasă prea mult în față, să fie mai retrași.

(00:06-06:00)

Dan Bucura: Debutăm astăzi cu o serie a interviurilor PSnews transformate. Este ultima săptămână de campanie electorală și am zis ca interviurile să le facem dezbateri, motiv pentru care în fiecare zi vom avea un analist – partener de discuție, nu un subiect de interviu, așa cum a fost până acum. Primul meu invitat de astăzi este Mirel Palada, fost purtător de cuvânt al premierului Ponta, dar, așa cum foarte multă lume îl știe, analist, specialist al sondajelor de opinie. Bine ai venit, Mirel!

Mirel Palada: Bine v-am găsit, mulțumesc de invitație!

Dan Bucura: Prima oară în studioul nostru la PSnews.

Mirel Palada: Într-adevăr, prima oară și îmi place, ați făcut o chestie faină. Felicitări!

Dan Bucura: Mulțumim și te mai așteptăm și de acum încolo, asta este prima invitație, ca să spun așa. Așa cum am zis, va fi un dialog liber – eu te întreb pe tine, tu mă întrebi pe mine și vedem ce iese, iar la sfârșit cred că putem să dăm și niște pronosticuri că amândurora ne plac și vedem care se va apropia cel mai mult în duminica aceasta, sau, mă rog, de duminică încolo – luni, marți, vedem cum ne ies. În primul rând, acum că suntem la finalul campaniei, cum s-a văzut povestea asta cu un singur tur, cu legea electorală, până la urmă și cu ordonanța lui Dragnea cum i-au spus-o mulți, a cam influențat sau va influența, probabil, rezultatul alegerilor locale, nu?

Mirel Palada: Decizia privind primul tur sau decizia privind ordonanța?

Dan Bucura: Ambele.

Mirel Palada: Evident! Oricare dintre ele influențează, toate fac parte din jocul politic. Noi avem cumva obiceiul de a trăi mereu în prezent, dar trebuie să ne aducem aminte că asemenea lupte de tranșee pe electorale au avut loc în ultimii 20 de ani, de când s-a inventat democrația recentă în România. Și nu se întâmplă numai la noi, se întâmplă și în alte țări – această încercare de a schimba regulile jocului pentru a fi favorabil unuia dintre actorii politici. Și cred că este unul dintre lucurile care evident că deranjează opinia publică. Lumea simte ipocrizia din tot acest discurs, din încercările acestea de schimbare ale regulilor jocului și mai ales din justificarea … vin oamenii politici să explice de ce este cel mai foarte important, și cel mai foarte perfect și mai principial să fie așa și nu altminteri, când de fapt în spate este un interes politic. Evident că dacă ar fi fost în două tururi, lucrurile s-ar fi schimbat. Evident că la vremea respectivă, dacă îți mai aduci aminte, votul uninominal a schimbat puternic regulile jocului, stilul acela de redistribuire care a făcut niște scaune suplimentare de parlamentari… Fiecare din momentele respective au schimbat jocul politic.

Dan Bucura: Despre ordonanța traseiștilor, ordonanța lui Dragnea, cum vrei să-i spunem, nu ți s-a părut totuși că liberalii au acceptat-o, au digerat-o prea ușor? În sensul că și la momentul votului și după aceea, acțiunile până la urmă de contracarare… oare s-au gândit “domnule, s-ar putea să intrăm noi la guvernare și să ne folosească nouă?”, și atunci au lăsat-o așa, să meargă, la vremea respectivă?

Mirel Palada: Este posibil pentru că atât această dezbatere privind votul într-un singur tur, și chestia cu ordonanța de urgență cu primarii, de fapt favorizează partidele mari. Și când vorbim de partide mari, avem de fapt două partide mari și late în România: PSD-ul pe de-o parte, PNL-ul pe partea cealaltă, ca urmare a fuziunii dintre vechiul PNL și vechiul PDL, care la vremea respectivă fiecare era un partid mediu, nu era chiar spre 30%, dar a ajuns prin fuziune. Și atunci, bineînțeles că a existat această tendință tentație a lor de “las-o așa cum a căzut”, pentru că era convenabil. E posibil să fie și o altă motivație, care să fie mână în mână, nu neapărat se exclud, faptul că, liberalii știind că nu au majoritate parlamentară, nu au încercat prea mult să schimbe lucrurile acestea, știind că se vor lovi de o înfrângere, și atunci asta va conta în meciul politic din campania electorală.

Dan Bucura: Cum ți s-a părut campania după aceste noi reguli, inclusiv cu legea electorală, cu povestea aceasta de ultimă lună? Mie, unul, mi s-a părut o campanie chiar bleagă, dacă nu atipică, ca să-i spun așa, fără lupte, fără ieșiri, cu prea puține dezbateri … parcă toată lumea a stat în tranșee și așteaptă…

Mirel Palada: Toată lumea e de acord cu lucrul acesta, cu faptul că am avut parte de una dintre campaniile cele mai anoste. Lumea, într-adevăr, pune, de multe ori, pe seama acestei noi legi electorale și într-adevăr, așa este. Lucrurile sunt mult mai restrictive de la materiale de campanie, până la formatul dezbaterilor. Însă, părerea mea este că, o influență mult mai mare a avut-o această ofensivă DNA din ultimii ani și felul în care candidații văzând cum există tentația de a fi selectați, așa 05:15 … au preferat o logică de retragere, defensivă, precaută, pentru a nu apărea în lumina reflectoarelor. Cred că principala modificare a acestei campanii electorale a fost intervenția DNA și nu schimbarea legii electorale, pentru că legea electorală știi ce-a făcut principalul lucru? La fel, acum au uitat, pentru că sunt în mijlocul campaniei. Au dat campania înainte. Adu-ți aminte cum au început să apară bannerele din ianuarie-februarie, când nu erau sub incidența campaniei electorale. Deci, noi am avut această campanie electorală destul de vizibilă…

Dan Bucura: … dar nu pe final.

Mirel Palada: Dar nu pe final! Au zis: “ok, nu avem voie atunci? Bine, ne mutăm în partea cealaltă”. S-au mutat eforturile și resurse financiare și resurse de comunicare și eforturi logistice atunci, zicând: “ok, după stăm cuminți”.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *