Skip to content
Politică Video

Mirel Palada face radiografia marilor partide. De ce n-au candidat Băsescu și Tăriceanu la alegerile locale EXCLUSIV (VIDEO)

Sociologul Mirel Palada a fost invitat, luni, la interviurile video PSnews.ro.

În cadrul interviului acordat PSnews.ro, Mirel Palada a vorbit despre partidele politice din România, despre care a declarat că sunt „lipsite de lideri”.

Totodată, Mirel Palada a vorbit și despre președintele PMP Traian Băsescu și co-președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, explicând de ce nu au candidat la alegerile locale astfel de lideri.

(Minutele 14:02 – 17:50)

Dan Bucura: Mă gândeam acum să facem o scurtă analiză şi a partidelor politice – măcar a celor mari. PNL-ul mie-mi pare mort în păpuşoi – aşa stă şi aşteaptă ceva. PSD-ul şi el ştie că este în forţă, ştie că s-ar putea să aibă un rezultat bun, dar parcă, prin faptul că liderii au fost un pic loviţi (şi penal, şi din multe puncte de vedere), tot aşa: stă în expectativă. Ţie cum ţi se par partidele politice în momentul ăsta?

Mirel Palada: Lipsite de lideri, în primul şi-n primul rând. Este o cenuşizare a vieţii politice neplăcută, mai ales pentru noi, cei care trăim din faptul că viaţa politică ar trebui să fie gustoasă. Stăteam de vorbă şi mai-nainte şi le spuneam că noi, în momentul de faţă, trecem printr-o perioadă în care ne loveşte karma. Douăzeci de ani de zile, de când s-a inventat democraţia în România (douăzeci şi cinci de ani de zile), au fost foarte multe voci care au deplâns faptul că avem de a face cu personaje prea gustoase în viaţa politică românească. Că a fost Vadim, că a fost Becali, că a fost Băsescu… Am avut tot soiul de intenşi: Dan Diaconescu… Fiecare pe persoană fizică… Vanghelie! Personaje. Personaje gustoase şi în bine, şi în rău, care, însă, rămâneau, cumva în minte – spuneau chestii remarcabile (fie în bine, fie în rău) şi lumea nu era de acord cu acest tip de politică foarte personalizată, charismatică şi isterică. Ei bine, în momentul de faţă, încetul cu încetul, tocmai avem de a face cu o dez-isterizare a vieţii politice în România şi descoperim că nu ne place. Ni se pare o chestie anostă…

Dan Bucura: Dar crezi că mai au şanse liderii, totuşi, să revină şi să devină, să redevină locomotive, cum era Traian Băsescu? Şi apropo: cu Traian Băsescu ce se mai întâmplă? Cum mai stă în viziunea…?

Mirel Palada: Traian Băsescu este undeva într-o zonă de 12-15% la nivel naţional (ca nivel de încredere), partidul lui este foarte probabil să treacă pragul electoral ăsta de 5% acum, în alegerile locale; în consecinţă, şi la cele parlamentare. Are, în continuare, un nucleu bine definit de „talibani” ai lui (care-l acceptă, îl îmbrăţişează fără niciun fel de critică), cum se întâmplă şi cu Monica Macovei (care are şi ea talibanii ei), cum s-a întâmplat, la vremea respectivă – nu uitaţi! –, cu un alt preşedinte al României, Ion Iliescu, care a avut o bucată mare de societate care l-a contestat, dar şi o altă bucată, care a mers cu el până în pânzele albe. La fel se întâmplă şi acum cu Traian Băsescu: s-a erodat puternic, pentru foarte mulţi nu mai este frecventabil, dar, în continuare, are o gardă care moare, dar nu se predă. E un Napoleon mic de mucava al zilelor noastre.

Dan Bucura: Dacă, totuşi, fiecare are nucleul lui, cum ai vedea un alt lider, Călin Popescu-Tăriceanu? De ce oare, la alegerile astea locale, n-am văzut şi lideri din aceştia candidând? Toţi au rămas pe margine şi şi-au împins nişte copii de suflet, nişte oameni mai puţin notorii? De frică, oare? Să fie tot de frica DNA-ului?

Mirel Palada: E posibil să fie şi o combinaţie de frică, dar este şi o combinaţie de strategie. Intervine aici, pentru că să nu uităm: avem alegerile parlamentare în curând şi, dacă ei se definesc la zona alegerilor locale, cumva se plafonează într-o zonă tactică. Se smulg din zona strategică a politicii româneşti. Traian Băsescu, la vremea respectivă, a început prin a fi primar, dar, pe urmă, a devenit lideri naţional. Acum, e mult mai greu, ca lider naţional, să te cobori înapoi, înspre zona de lider local, care să aibă de a face cu sfârşitul.

Dan Bucura: Vrei să spun şi eu ceva?

Mirel Palada: Te rog.

Dan Bucura: Te-am întrerupt. Ai zis că vei vrea să mă-ntrebi ceva când ţi-am spus despre lideri.

Mirel Palada: Nu mai ştiu. Mi-a zburat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *