Skip to content
Politică

Miron Ignat dă de pământ cu românii. Declarații usturătoare în presa rusă: Românii se spală în troacă

fluierul.ro

Deputatul Miron Ignat, ales din partea comunității rușilor lipoveni a făcut o serie de declarații controversate cu privire la comunitatea rușilor lipoveni din România.

Într-un interviu oferit agenției ruse TASS, deputatul Miron Ignat a afirmat că  poporul român are o igienă precară, că lipovenii ar fi fost persecutaţi de români de-a lungul istoriei, inclusiv la ultimul recensământ, şi doreşte ca ţara noastră să-şi întărească relaţiile cu Rusia, în ciuda sancţiunilor internaţionale impuse Moscovei, informează Adevarul.

Ignat a pus accentul pe faptul că trebuie să existe o cooperare cu Modcova,  în ciuda sancţiunilor economice internaţionale la care Bucureştiul a aderat.

În satele lipovene nu este nicio curte fără baie.“  Interviul a început într-o notă calmă, însă pe parcurs lucrurile au mers într-o altă direcție.

Politicianul a afirmat că românii sunt invidioși pe modul de viață al lipovenilor: „Românii ne invidiază. Doar lipovenii sunt muncitori. La noi, casele sunt frumoase, peste tot este curat, satele sunt îngrijite. În satele lipovene nu este nicio curte fără baie, pe când românii se spală în troacă.”

Deputatul nu s-a oprit aici cu jignirile, ci a făcut trimitere și la adresa autorităților române din epoca interbelică și mai ales din perioada  celui de-Al Doilea Război Mondial.

„Când eram mic, în satul meu erau doar 5-6 familii de români – poliţistul, directorul şcolii şi încă câţiva. În sat nu se vorbea limba română, numai dacă era nevoie să vorbim ceva cu poliţistul. Părinţii mi-au spus că, pe timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, lipovenii erau trataţi rău şi consideraţi spioni sovietici. După două săptămâni de la 22 iunie 1941, când Germania şi România au atacat URSS, locuitorii satelor de la frontieră au fugit în interiorul ţării şi au putut reveni abia după jumătate de an. Satul meu era înconjurat de jandarmi, apoi cordonul (n.r.- de jandarmi) l-au înlăturat, dar aceştia au rămas în sat”.

Ignat consideră că statul român discriminează lipovenii și acuză că la ultimul recensământ, numerele au fost intenţionat înregistrate greşit.

Conform datelor noastre, sunt circa 107-110 mii de lipoveni în România, dar datele oficiale susţin că sunt doar 37 de mii. De ce? Pentru că Guvernul subestimează intenţionat numărul minorităţilor naţionale. Mulţi lipoveni mi s-au plâns că, în timpul recensământului, au fost convinşi să se declare români. L-am contactat pe prefect, iar acesta şi-a cerut scuze, dar cam atât”, a declarat Ignat pentru TASS.

Deputatul termină interviul cu un îndemn pentru România şi Rusia să-şi întărească relaţiile, în ciuda sancţiunilor economice impuse de comunitatea internaţională şi la care ţara noastră a aderat. „Acum cinci-şase ani, Parlamentul României era dominat de oameni cu viziuni pro-occidentale, dar acum situaţia s-a schimbat. Nu mai predomină un sentiment anti-rus şi mulţi spun că ar trebui să fim prieteni cu Rusia, pentru că e un vecin bun. Trebuie să avem schimburi economice şi avem nevoie de relaţii bune, de prietenie.”

 

2 comentarii la “Miron Ignat dă de pământ cu românii. Declarații usturătoare în presa rusă: Românii se spală în troacă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *