Skip to content
Politică

Miros de campanie prezidențială: Iohannis s-a transformat în “președinte-jucător” EXCLUSIV

Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele României Klaus Iohannis a scos cuțitele pe masă. Astfel că, dacă la o primă vedere, pare că a ieșit din amorțire și a început să ”citească” din drepturile pe care Constituția României încă i le mai garantează, la o a doua vedere putem spune că Iohannis a furat start-ul cursei pentru fotoliul de la Cotroceni.

Două elemente, însă, poate să îl arunce pe actualul șef al statului, într-o groapă care îl va pune pe pauză cel puțin pentru o perioadă:

Iohannis vs Dragnea

Șeful de la Cotroceni le-a dat o palmă zdravănă peste ochi ”inamicilor” PSD-iști, odată cu refuzul de a o numi pe apropiata lui Dragnea, Lia Olguța Vasilescu, la Ministerul Transporturilor și pe Ilan Laufer, cel care ar fi urmat să ocupe postul de la Dezvoltare, în locul răzvrătitului Paul Stănescu.

Și pentru că socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg, Iohannis a decis să-i întindă o capcană liderului PSD, pe care l-a pus în situația de a gândi o opțiune ”salvatoare” pentru fosta șefă a Muncii. Astfel că, potrivit surselor noastre, de două zile, Liviu Dragnea se află la cuțite cu Olguța Vasilescu, pe care nu prea are vrea să o nominalizeze din nou la vreunul din cele două ministere, de frica unui nou refuz de la Cotroceni, fapt care a stârnit revolta fostei colaboratoarei a lui Vadim Tudor.

Mai mult, potrivit surselor PSnews, se pare că principala temere a lui Dragnea în ceea ce o privește pe Olguța Vasilescu este aceea că fosta șefă a Ministerului Muncii, din postura de ministru al Dezvoltării, ar împărţi bani pentru baronii locali ai PSD, deci puterea sa în partid ar deveni din ce în ce mai mare. Pe scurt, ar deveni o ameninţare pentru șeful PSD.

Așadar, Klaus Iohannis a făcut o mișcare care îi dă mari bătăi de cap inamicului său, care va trebui, pe lângă să rezolve disensiunile cu Olguța, să accepte și ideea că Paul Stanescu este in continuare ministru si va ramane pana cand presedintele va semna decretul. Si va mai fi o vreme, adica pana cand se va transa cumva revocarea sa, eventual la CCR.

Iohannis vs Tudorel Toader

O altă palmă grea, dată de această dată în principal ministrului Justiției, Tudorel Toader, deci cel care are parte de mare susținere din partea ALDE din guvernul Dăncilă, avea să vină miercuri, când Klaus Iohannis i-a respins cestuia propunerea pentru șefia DNA, în persoana Adinei Florea, și nu numai.

DETALII AICI: Iohannis, lovitură dură pentru Tudorel Toader: propunerea pentru șefia DNA, respinsă

Astfel, președintele l-a pus pe Tudorel Toader în situația de a organiza încă o procedură de selecție pentru postul rămas vacant după plecarea Laurei Codruța Kovesi. Dar, atenție!, potrivit noii Legi 303/2004, ministrul Justiţiei propune un procuror-şef, CSM dă aviz consultativ, iar preşedintele poate refuza propunerea O SINGURĂ dată, motivat. Practic, Iohannis va trebui să accepte cea de-a doua propunere.

Însă, este greu de crezut că Tudorel Toader va mai fi dispus să organizeze încă o selecție pentru fotoliul vacant de la DNA, astfel că, cel mai probabil, va ataca decizia președintelui la Curtea Constituțională, iar CCR, la fel ca în cazul Kovesi, îi va da câștig de cauză lui Tudorel Toader, Iohannis fiind în final obligat să o accepte pe Adina Florea.

Se aprinde flacăra suspendării?

Este lesne de înțeles că, atât prima, cât și a doua lovitură aplicată de președintele Iohannis coaliției PSD-ALDE, nu i-a picat deloc bine liderului social-democraților și nu numai, acestea fiind doar două dintre motivele care ar putea să reaprindă flacăra suspendării. Suspendarea președintelui Klaus Iohannis ar fi mutarea salvatoare pentru Liviu Dragnea, întrucât instalarea la Cotroceni, chiar și temporară, a unei persoane de încredere ar însemna rezolvarea rapidă a tuturor problemelor sale cu legea, dar și înlăturarea unor oameni incomozi de la cârma unor instituții importante.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *