Skip to content
Politică

Mișcare strategică a lui Iohannis în războiul lui Dragnea: nominalizarea lui Vlase poate duce la ruperea PSD EXCLUSIV

b1.ro

Chiar dacă la prima vedere nominalizarea lui Gabriel Vlase la conducerea SIE pare a fi un cadou al președintelui Klaus Iohannis pentru coaliția de guvernare, cei care cunosc dinamica vieții interne de partid a PSD își dau seama că aceasta este o naivitate.

Nu de alta, dar cunoscătorii știu că există în interiorul PSD un război pe viață și pe moarte între Liviu Dragnea și garda veche care are rădăcini și în gruparea lui Viorel Hrebenciuc și care recent a fost afiliată fostului prim-ministru Mihai Tudose, unul dintre dușmanii neîmpăcați ai lui Dragnea, inclus de către acesta în categoria „șobolanilor” care atacă partidul.

În plus, sursele PSnews.ro susțin că NU a existat o consultare între Liviu Dragnea și Klaus Iohannis pentru această nominalizare.

Deși CV-ul lui Gabriel Vlase aparent îl îndreptățește pe președintele Iohannis să facă o astfel de propunere pentru conducerea SIE, lucrurile se joacă într-o notă de război politic, și nu de conciliere. Comunicatul Președinției anunță nominalizarea PSD-ului, Palatul Cotroceni amintind toate lucrurile care justifică acest gest: calitățile lui Vlase de membru al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților și al Comisiei speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului privind analizarea și actualizarea cadrului normativ cu incidență în domeniul securității naționale (așa-numita „Comisie Claudiu Manda”). Totodată, comunicatul menționează că PSD-istul este absolvent al Colegiului Național de Apărare (din Universitatea Națională de Apărare) și al Colegiului Superior de Securitate Națională (din Academia Națională de Informații), precum și doctor al Academiei SRI în științe militare și informații.

Cu toate acestea, mișcarea președintelui Iohannis este una extrem de importantă în planul strategiilor politice și al războiului deschis între șeful statului și PSD-ul lui Dragnea. Abilitatea lui Iohannis în această numire este dată de faptul că primul om în stat creditează cu o funcție extrem de importantă și râvnită de către PSD pe unul dintre dușmanii lui Dragnea. Mișcarea are valoare de șah-mat pentru Liviu Dragnea, acesta fiind forțat să facă una dintre cele două alegeri:

1. să accepte nominalizarea lui Vlase și astfel să dea unul dintre cele mai importante servicii secrete pe mâna oponenților din partid;

2. să respingă nominalizarea lui Vlase și astfel să fie nevoit a explica de ce PSD-ul refuză accesul la una dintre cele mai importante funcții; în acest context, pretextul unei vendette personale este unul cât se poate de neplauzibil.

Nominalizarea făcută astăzi de către președinte este departe de a fi simbolul concilierii între acesta și partidul de guvernare și îl plasează pe Liviu Dragnea într-o poziție extrem de incomodă, în principal față de apropiații săi, care visează de mult timp că partidul ar putea avea acces la această funcție. Mai mult decât atât: respingerea lui Vlase de propriul șef de partid ar putea genera o nouă criză politică internă în PSD, Gabriel Vlase și cei din jurul său putând opta pentru o plecare către partidul lui Victor Ponta și astfel să slăbească forța parlamentară și de imagine publică a PSD.

4 comentarii la “Mișcare strategică a lui Iohannis în războiul lui Dragnea: nominalizarea lui Vlase poate duce la ruperea PSD EXCLUSIV

  1. wow! Deci faptul ca aceasta propunere a fost transmisa liderului de natiune acum un an va conduce la ruperea PSD-ului. Mare lucru si cu propaganda!.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *