Skip to content
Puterea Știrilor Video

Mișcările care ar putea să îngroape definitiv scenariul anticipatelor

Inquam Photos / Octav Ganea

Invitat în studioul „Puterea Știrilor”, senatorul PNL Daniel Fenechiu a declarat că, matematic, există posibilitatea ca Guvernul Cîțu să treacă de votul din Parlament.

„Chiar dacă PSD a declarat că va vota împotriva Guvernului Cîțu, nu uitați că acolo sunt oameni care știu foarte clar că în ipoteza căderii Guvernului nu se vor mai regăsi pe liste. Același lucru se poate întâmpla și în cazul altor partide, nu doar la PSD”, spune liberalul. Pe de altă parte, juristul Daniel Fenechiu atrage atenția că pot exista parlamentari care să își dorească alegeri anticipate, chiar dacă partidul din care fac parte nu își dorește acest lucru.

„Ipotetic, există posibilitatea ca Guvernul Cîțu să treacă de Parlament”, mai spune Fenechiu „Matematic, există posibilitatea ca Guvernul Cîțu să treacă la votul din Parlament și să fie învestit. Există și posibilitatea să avem voturi mai greu evaluabile. Voturi care, pe o evaluare în baza declarațiilor din politica românească să fie contabilizate într-un fel, iar la numărarea voturilor să fie contabilizate altfel. Chiar dacă PSD a declarat că va vota împotriva Guvernului Cîțu, nu uitați că acolo sunt oameni care știu foarte clar că în ipoteza căderii Guvernului nu se vor mai regăsi pe liste. Între interesul lor personal și interesul PSD, pot exista niște diferențe. Același lucru se poate întâmpla și în cazul altor partide, nu doar la PSD. Pe de altă parte, pot exista parlamentari care să își dorească, teoretic, alegeri anticipate, din rândul partidelor care nu își doresc anticipate, cum ar fi PMP sau ALDE. Ipotetic, există posibilitatea ca Guvernul Cîțu să treacă de Parlament(…) În opinia mea, este greu să faci o majoritate care să treacă, dar nu este imposibil”, a declarat senatorul PNL Daniel Fenechiu, la „Puterea Știrilor”.

Cum arată calendarul alegerilor anticipate și cât de greu este de aplicat

Potrivit Constituției articolul 89, alin 1., după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură. În prezent, după decizia Curții Constituționale care a constatat că există un conflict juridic între preşedinte şi Parlament, în ce priveşte desemnarea premierul demis Ludovic Orban, procedura s-a reluat. Practic trebuie să pice în Parlament două propuneri de premier. Sursele susțin însă că termenul de 60 de zile pentru declanșarea alegerilor anticipate se poate calcula din momentul în care președintele Klaus Iohannis a făcut prim desemnare, iar Parlamentul a luat act, mai exact 10 februarie. Această dată este esențială pentru planul comasării alegerilor anticipate locale și parlamentare. Perioada în care alegerile anticipate pot avea loc este 21-28 iunie și asta pentru că legal, alegerile locale trebuie organizate maxim până la sfârșitul lunii iunie (pentru că exipră mandatele aleșilor locali aflați în funcție).

Pentru a comasa cele două tipuri de alegeri locale și parlamentare, ordonanța de urgență dată de către Guvernul Orban înainte să pice, prevede: „În cel mult 5 zile de la data dizolvării Parlamentului, Guvernul stabilește, prin hotărare, la propunerea Autorității Electorale Permanente, data votării, calendarul operațiunilor electorale, cheltuielile și măsurile tehnico-organizatorice necesare bunei organizări și desfășurări a alegerilor parlamentare anticipate. În cazul alegerilor parlamentare anticipate, data desfășurării acestora se stabilește cu cel putin 50 de zile înaintea votării”. În plus ca scenariul anticipatelor să rămână în vigoare trebuie ca termenele din OUG (emis de Ludovic Orban înainte ca Guvernul să fie demis) trebuie să poată fi aplicate (termenul de 50 de zile în loc de 90 de zile)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *