Skip to content
Externe

Mișcările de trupe de la frontiera cu Ucraina, un ”test” al Moscovei pentru NATO și SUA. Iulian Chifu: Vom rămâne la zona de conflict de joasă intensitate

Inquam Photos / George Călin
" "

Într-un interviu pentru PS News, analistul de politică externă Iulian Chifu susține că mișcările de trupe rusești la frontiera cu Ucraina a fost ”un test” al Moscovei pentru a vedea reacția NATO și a președintelui american, Joe Biden. Testul s-a terminat, însă, spune Chifu, odată ce NATO și SUA au marcat această situație de amenințare și alertă aferentă, iar Rusia ”nu va forța un pas înainte”.

”Mișcările de trupe în afara Ucrainei ,pe frontiera rusă cu Ucraina, au fost o modalitate de presiune asupra Kievului și o modalitate a Moscovei de a marca faptul că este nemulțumită de lipsa unor cedări din partea Kievului legate de Donbas, respectiv alegeri locale, recunoașterea părții celeilalte, adică a pseudo-separatiștilor pro-ruși și negocieri bilaterale pe tema asta cu Moscova care nu mai este parte, se retrage și devine doar mediator.

" "
" "

Are valoare de întrebuințare și într-un raport cu Occidentul. Pe de-o parte, încearcă să scindeze Uniunea Europeană cu Statele Unite, despre relația transatlantică, în special prin acea discuție făcută la nivel de președinți, dar și la nivel de miniștri de externe cu Franța și Germania, și propunerea făcută în formatul de negociere Normandia dintre Franța și Germania care e mai apropiată de interesele Rusiei.

În al treilea rând era utilizat pentru a-l testa pe Biden, pentru a vedea care este reacția lui Biden și care e formula de funcționare. Testul s-a terminat din punctul meu de vedere, odată ce NATO a marcat această situație de amenințare și alertă aferentă, odată ce SUA a reacționat zilele trecute la nivel de secretar de stat, la nivel de secretar al Pentagonului, la nivel de consilier de securitate națională, iar vineri chiar la nivel de președinți, dând asigurări Ucrainei de tot sprijinul și de faptul că nu va rămâne singură, marcând cu această situație anumite garanții și un mesaj foarte clar către Federația Rusă care a fost urmat de acel mesaj franco-german, apelul la calm.

Suntem în situația în care și testul în privința unei scindări trans-atlantice eventual între Franța, Germania și SUA, nu neapărat între UE și SUA care sunt în convergență și cu care UE a spus că nu mai discută, și chiar între Franța, Germania, SUA și UE, dar acest test a eșuat ca și testul în privința relației cu Joe Biden, respectiv poziția foarte clară a administrației Biden în raport cu Federația Rusă și cu miza strategică pe care o reprezintă Ucraina. Aici suntem din punctul meu de vedere.

Testul s-a terminat, dar asta nu înseamnă că nu va exista o anumită tensionare. Oricând este posibil ca într-un asemenea context un accident să ducă la o escaladare  locală și la probleme mai mari, dar cred că în momentul de față testul a fost făcut, s-a încheiat și cred că Federația Rusă nu va forța un pas înainte și în niciun caz un atac în altă direcție, sau intrarea cu trupe pe teritoriul Ucrainei, mai puțin în zona cu Donbasul”, spune analistul.

În finalul interviului, Chifu susține că conflictul din Donbas este într-o stare de ”stand by”, a conchis Iulian Chifu.

„În momentul de față cred că vom rămâne la zona de conflict de joasă intensitate. Au murit 20 de militari ucraineni de la începutul anului, dar suntem exact în situația încetării focului din iulie 2020. Mergem înainte cu un stand by și cu marcarea foarte clară de către Occident a faptului că există o zonă de nemulțumire și plasarea unei linii roșii. Orice atac din partea Ucrainei devine casus belli, Ucraina va fi sprijinită și orice tentativă a Ucrainei de a genera un atac pe recuperarea teritoriului va însemna pierderea sprijinului Occidentului. Suntem într-un stand by, într-o variantă înghețată”, a conchis Iulian Chifu.

Mii de militari ruşi au fost comasați la frontiera ruso-ucraineană, pe fondul escaladării tensiunilor în conflictul dintre forţele Kievului şi rebelii separatişti proruşi.

Separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei au acuzat sâmbătă Kievul pentru uciderea unui copil într-un atac cu dronă, în timp ce armata ucraineană a anunţat că unul dintre soldaţii săi a murit în urma exploziei unei mine, evenimente ce survin în contextul amplificării tensiunilor în această zonă.

Autorităţile autoproclamatei Republici Doneţk au declarat că un copil în vârstă de cinci ani a fost ucis şi o femeie în vârstă de 65 de ani a fost rănită într-un atac al unei drone ucrainene în satul Alexandrivska, la circa 15 kilometri de linia frontului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *