Skip to content
Politică

Mișcările tectonice din Republica Moldova. Goșu: Plahotniuc ar putea avea surprize EXCLUSIV

TVR
" "

Invalidarea alegerilor pentru Primăria orașului Chișinău de către Curtea de Apel, la cererea mai multor membrii ai Partidului Socialiștilor a stârnit reacții prompte în spațiul public.

Mai precis, candidatul pro-european este acuzat de către contracandidați că îndemnul de participare la vot reprezintă agitație electorală. Pe acest fond, PSnews.ro a luat legătura cu istoricul Armand Goșu pentru o părere avizată cu privire la acest scandal.

" "

Profesorul de la Facultatea de Științe Politice din Universitatea București a subliniat că a fost uimit de decizia pe care Curtea de Apel a luat-o, mizând pe doza de raționament pe care Vladimir Plahotniuc o deține. Această schimbare de 180 de grade, spune Goșu, nu face decât să aprindă mai tare opinia publică și electoratul.

”Chiar dacă unii spun că devenise previzibilă decizia instanței de judecată, odată cu deschiderea conflictului dintre Năstase și dezvoltatorii imobiliari din Chișinău, eu nu m-am așteptat la această decizie. Am pornit de la premisa că oligarhul care controlează Justiția din Moldova, e vorba de Vladimir Plahotniuc, e rațional. Or, nu e deloc în interesul său să irite și mai tare populația, după aceste alegeri care s-au încheiat dezastruos pentru el personal și partidul său aflat ilegitim la putere, Partidul Democrat din Moldova. Pentru că astfel de decizii abuzive stârnesc și mai tare nemulțumirea populației. Iar în Est bate un vânt de schimbare, uitați-vă ce s-a petrecut recent la Erevan și la Tbilisi. Mari demonstrații ale armenilor și gruzinilor au dat jos doi prim miniștri, care păreau mult mai puternici decât a fost vreodată Plahotniuc. În plus, în Moldova peste câteva luni urmează alegeri parlamentare. În ciuda schimbării sistemului de vot, oligarhul Plahotniuc ar putea avea surprize, chiar neplăcute, a declarat istoricul miercuri dimineață.

Totodată, profesorul universitar spune că tot răul e spre bine: imaginea politicienilor din Republica Moldova nu va fi afectată, ba din contră: ”Pe analiza mea, nu cred că opoziția anti-oligarhică și pro-europeană va pierde electoral în urma deciziei instanței, din contră. Cred că ea are de câștigat, cum la fel are doar de câștigat și Năstase personal. Și la Chișinău, în electoratul din Moldova, dar și în cancelariile occidentale care vor considera noua echipă pro-europeană Maia Sandu – Andrei Năstase, ca o alternativă viabilă la guvernarea de astăzi. Și va lua tot mai în serios această echipă, mizând pe ea”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *