Skip to content
Externe

Misiune imposibilă în Rusia: cine se vaccinează anti-Covid n-are voie să bea alcool 56 de zile

La Croix

Persoanele imunizate cu vaccinul rusesc Sputnik V nu au voie să consume alcool timp de 56 de zile de la primirea vaccinului, potrivit unui anunț făcut marți de șeful agenției pentru protecția consumatorilor din Rusia, conform BBC. Vaccinul rusesc este administrat și el în două doze la o diferență de 21 de zile, iar recomandarea șefei agenției pentru protecția consumatorilor din Rusia vine în susținerea celei a vicepremierului rus, Tatiana Golikova, care a recomandat și ea celor imunizați să evite alcoolul și medicamentele imunosupresoare.

„Beneficiarii vaccinului trebuie să se abțină de la alcool cu cel puțin două săptămâni înainte de imunizare și timp de 42 de zile după prima injecție. Atunci se formează imunitatea, iar ei trebuie să aibă grijă. Alcoolul pune o povară pe organism. Dacă vrem să rămânem sănătoși și să avem un răspuns imunitar puternic trebuie să nu bem alcool”, a spus Anna Popova, înalt responsabil sanitar din Rusia, potrivit zdg.md

Popova a mai pledat și pentru abținerea de la fumat în perioada vaccinări, pentru că fumul irită plămânii și afectează răspunsul imun al organismului.

Și șeful Institului Gamaleya, care a dezvoltat vaccinul, a spus că persoanele imunizate nu ar trebui să abuzeze de alcool înainte și după imunizare, dar că „un pahar de șampanie nu a făcut rău nimănui”.

Vaccinarea pentru voluntarii cu risc crescut la Covid-19 a început la Moscova, în acest weekend, deși Sputnik V nu a fost încă omologat complet și încă trece prin teste clinice pentru siguranță. Dezvoltatorii vaccinului rusesc spun că acesta este eficient în proporție de 95% împotriva coronavirusului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *