Misiunea OSCE, despre alegerile din România: Ziua alegerilor, gestionată „profesionist” dar „fără transparență”

Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Pregătirile tehnice pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale s-au desfăşurat în mod „profesionist” şi „eficient”, în ciuda „lipsei de transparenţă” în activitatea administraţiei electorale, arată un raport preliminar al misiunii de observare a Office for Democratic Institutions and Human Rights (ODIHR) a OSCE, prezentat luni, informează Agerpres.

„În acest al doilea tur foarte disputat am observat că libertăţile fundamentale de întrunire şi asociere au fost respectate. Pregătirile tehnice pentru turul doi s-au desfăşurat în mod profesionist şi eficient în ciuda lipsei de transparenţă în activitatea administraţiei electorale. Una din sursele de îngrijorare a fost lipsa reglementării perioadei între primul tur de scrutin şi începerea campaniei oficiale pentru turul doi. Acest lucru a condus la incertitudine cu privire la activităţile politice permise, regulile de finanţare a campaniei şi mediatizare, ceea ce a afectat participarea altor partide politice”, a afirmat Lucie Potuckova, şefa delegaţiei Adunării parlamentare a OSCE, într-o conferinţă de presă privind raportul preliminar după cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din România.

„Dezinformare și informare greșită pe scară largă”

Ea a precizat că, deşi atmosfera din jurul acestor alegeri a fost foarte polarizată şi caracterizată de retorică defăimătoare, un număr mai mare de alegători şi-au exprimat voinţa într-un mod calm şi ordonat.

„Observarea noastră în secţiile de votare a arătat că ziua alegerilor a fost în general bine organizată şi gestionată profesionist şi, în ciuda unor inconsecvenţe procedurale observate, am evaluat pozitiv”, a precizat Potuckova.

Şefa delegaţiei Adunării parlamentare a OSCE a indicat că în online mesajele campaniei electorale s-au concentrat pe teme de polarizare şi atacuri personale.

„Comportamentul în online şi acoperirea mediatică diversă, dar uneori părtinitoare au afectat capacitatea alegătorilor de a face o alegere informată. În plus, dezinformarea şi informarea greşită pe scară largă inclusiv la procesul electoral au adus la răspunsuri publice din partea autorităţilor”, a adăugat ea.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: