După ce inițial anunțase că își va depune mandatul vineri, 26 mai, așa cum prevedea protocolul încheiat între PSD și PNL, premierul Nicolae Ciucă a revenit asupra deciziei, anunțând că va amâna implementarea rotativei și va continua în funcția de premier până la rezolvarea grevei din educație. Decizia nu este una neapărat surprinzătoare. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, ceruse de asemenea suspendarea negocierilor pentru viitorul guvern până ce greva profesorilor va înceta. Ultimul lucru pe care îl dorea PSD era să preia guvernarea într-un moment ca acesta, cu mii de profesori în stradă.
Așadar ce ar trebui să înțelegem din toată situația? S-a răzgândit pur și simplu Nicolae Ciucă în al 12-lea ceas? Greu de crezut. Anunțul făcut inițial de premier nu putea să fie deloc întâmplător. El era mai degrabă unul strategic. Aducând pe agenda publică informația potrivit căreia urmează să își depună mandatul la sfârșitul acestei săptămâni, Nicolae Ciucă și Partidul Național Liberal nu făceau altceva decât să pună presiune pe social democrați. În linii mari aceștia din urmă aveau doar trei opțiuni la îndemână: fie să accepte implementarea rotativei în acest moment și să se trezească cu o criză în plină desfășurare pe mâini, să se reașeze la masa negocierilor alături de PNL și să încerce să îi convingă pe liberali să nu implementeze în acest moment rotativa sau să iasă pur și simplu de la guvernare. Așa cum era de așteptat, au optat pentru a doua variantă, de vreme ce prima le putea afecta serios capitalul electoral, iar ultima era exclusă.
Nu știm exact în ce au constat negocierile și ce anume au stabilit liderii celor două partide politice, însă putem construi o ipoteză în acest sens pe baza tensiunilor recente dintre cele două partide. PSD a insistat în ultima vreme să păstreze la rotativă Ministerul Transporturilor, condus în prezent de Sorin Grindeanu, chiar dacă protocolul încheiat între cele două partide viza transferul acestui minister la PNL. Social democrații au cerut chiar schimbarea protocolului pentru acest lucru. Determinarea PSD are în spate mai multe motive. Cert este că nici liberalii nu păreau dispuși să cedeze. În acest context, nu ar fi exclus ca liberalii și social democrații să fi discutat chiar despre acest lucru în spatele ușilor închise. Concret, vorbim despre un quid pro quo – PNL se angajează să continue guvernarea până la rezolvarea cererilor profesorilor, dar PSD trebuie să cedeze ceva la rotativă. Candidatul principal ar putea fi chiar Ministerul Transporturilor. Liberalii probabil și-au calculat pagubele de imagine pe care partidul le va încasa în cadrul acestor zile, dar au concluzionat că acest lucru merită. Vorbim despre un calcul de tip cost – beneficiu. Este foarte posibil ca liberalii și social democrații să fi tranșat deja viitoarea arhitectură guvernamentală. Interesant este că și reprezentantul UDMR a fost prezent astăzi în fața camerelor la anunțul făcut de Nicolae Ciucă, ceea ce ar putea să însemne că UDMR va continua și el la guvernare, alături de PSD și PNL.
În zilele următoare vom vedea dacă într-adevăr dacă amânarea implementării rotativei a avut legătură cu renegocierea protocolului dintre PSD și PNL.