Mitică Popescu, Teodor Corban, Mihai Şora, Sanda Manu, Mihnea Vasiliu, Angela Marinescu – întristare în România în 2023

Mitica Popescu
Sursa foto: Facebook

Mari figuri ale culturii şi artelor au murit anul acesta, între care actorii Mitică Popescu şi Teodor Corban, actriţele Valeria Ogăşanu şi Anda Caropol, regizoarea Sanda Manu, scriitorii Angela Marinescu şi George Cuşnarencu, filosoful Mihai Şora, academicianul Răzvan Theodorescu.

Mitică Popescu a murit la 3 ianuarie, la vârsta de 86 de ani. Unul dintre cei mai mari actori români de film, teatru, radio, televiziune, Mitică Popescu va rămâne în memoria publicului Cocoşilă, rol memorabil în filmul „Moromeţii” de Stere Gulea. A debutat în film în „Dincolo de nisipuri” (1974). Un alt rol de referinţă a fost cel din „Vânătoarea de vulpi” (regia Mircea Daneliuc, 1980), ecranizare a romanului „Nişte ţărani”, de Dinu Săraru.

Teodor Corban, cunoscut pentru rolurile din filmele „Aferim”, „După dealuri” sau „Poziţia copilului”, a murit la vârsta de 65 de ani. A fost recompensat cu: Premiul Excelenţa în domeniul cultural-artistic – „Seara valorilor” 2015, Premiul la categoria ARTE, Gala „Oamenii Timpului” – 2015, Premiul pentru Cel mai bun actor in rol principal pentru rolul Costandin din filmul „Aferim!” -Gala Premiilor Gopo 2016. A avut colaborări cu TVR, Radio Iaşi, Radio HIT.

Mihai Şora a murit, în februarie, la vârsta de 106 ani. A făcut parte din promoţia moraliştilor de renume printre care s-au numărat Albert Camus, N. Steinhardt, Jan Patočka, Monica Lovinescu, Virgil Ierunca, Matei Călinescu, a fost un „spirit nobil şi model vivace”. Filosoful a fost unul dintre întemeietorii Grupului pentru Dialog Social, lui i se datorează colecţia celebră „Biblioteca pentru toţi”, a luptat pentru deschidere intelectuală, a fost „un om calm, modest, intransigent”.

Valeria Ogăşanu, actriţă de film şi teatru, s-a stins din viaţă la vârsta de 76 de ani. Angajată a Teatrului Bulandra din 1969, a interpretat peste 30 de roluri în spectacole importante ale teatrului, ultimul fiind rolul Kate, pe care l-a jucat alături de soţul său – Virgil Ogăşanu – în spectacolul „Pe lacul auriu” de Ernest Thompson, regia Dinu Cernescu, în 2017.

Artista Doina Botez, care s-a dedicat ilustrării cărţilor, în special a celor pentru copii, precum şi picturii şi graficii, devenind totodată scenografă pentru studioul de desene animate Animafilm, a murit la vârsta de 71 de ani.
Cele mai cunoscute ilustraţii ale Doinei Botez pentru copii au fost în volume semnate de Ana Blandiana („Întâmplări de pe strada mea”) sau „Heidi” de Johanna Spyri.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL