Skip to content
Politică

Mitingul diasporei. Parchetul General, solicitare de ultimă oră: Declasificarea anumitor documente este necesară!

inquam

Declasificarea unor documente este necesară pentru asigurarea unei urmăriri penale echitabile, pe principiul egalităţii armelor şi aflării adevărului, precizează Parchetul General, referindu-se la dosarul privind violenţele din 10 august. PG susţine că unele documente ar trebui declasificate chiar dacă procurorii au acces la el, pentru a putea fi depuse la dosar şi consultate către părţi şi de către avocaţi. Reprezentanţii PICCJ citează o decizie a Curţii Constituţionale care spune că „protecţia informaţiilor clasificate nu poate avea caracter prioritar faţă de dreptul la informare al acuzatului şi faţă de garanţiile dreptului la un proces echitabil ale tututor părţilor”.

„Declasificarea anumitor documente este necesară în vederea asigurării caracterului echitabil al urmăririi penale, precum şi pentru respectarea dreptului la apărare al părţilor şi subiecţilor procesuali principali. În acest sens, documentele trebuie declasificate pentru a putea fi depuse la dosarul cauzei şi consultate de către părţi, subiecţi procesuali şi avocaţii acestora, doar în acest mod putându-se da eficienţă principiului egalităţii armelor şi aflării adevărului”, transmite marţi Parchetul General, potrivit News.ro

De asemenea, reprezentanţii PICCJ citează o decizie a Curţii Constituţionale care spune că „orice informaţie care poate fi utilă aflării adevărului trebuie să fie folosită în procesul penal” şi că „protecţia informaţiilor clasificate nu poate avea caracter prioritar faţă de dreptul la informare al acuzatului şi faţă de garanţiile dreptului la un proces echitabil ale tututor părţilor”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *