Skip to content
Politică

Mitingul disperării la Craiova? Sociologul Bruno Ștefan: Pentru prima dată în istorie, PSD începe să piardă în Oltenia

youtube.com

Sociologul Bruno Ștefan are o explicație pentru graba cu care s-au mobilizat social-democrații pentru a organiza, vineri, un miting de amploare la Craiova, acțiune care se vrea o replică la acțiunea similară de sâmbătă a PNL. Iar explicația ar fi disperarea după scăderea în sondaje.

”Eu fac sondaje de la începutul anilor ’90 în Oltenia, iar acum este pentru prima dată când observ acest fenomen: Deși zona rămâne fieful lor, PSD începe să piardă aici. Alaltăieri, am terminat un sondaj în Drăgășani de Vâlcea și este prima dată când PNL se situează deasupra PSD”, a declarat sociologul pentru PSnews.

Bruno Ștefan crede că o contribuție importantă pentru această rocadă în preferințele electoratului din Oltenia a celor mai mari partide din România a avut-o Rareș Bogdan.

Fostul jurnalist, acum candidat la europarlamentare de pe locul 1 pe lista PNL, este ”un fenomen de tipul Băsescu”, adică ”un lider care să se urce cu bocancii pe PSD, pentru că se știe că există această ură față de PSD în țară”, explică sociologul.

”Am vorbit cu oamenii din Vâlcea. Ei sunt în continuare de stânga, dar sunt nemulțumiți de PSD-ul lui Dragnea. PSD simte acest lucru, iar astăzi (vineri – n.r.), la Craiova, vrea să dea un semnal de forță. Rareș Bogdan a procedat la fel, a făcut cea mai mare acțiune la Cluj, unde era pe vremuri fief liberal și care s-a spulberat, devenind cel mai important fief al USR-ului. Rareș Bogdan s-a dus acolo pentru a recâștiga electoratul pentru PNL. De asemenea, PSD mută acum pentru a-și recâștiga poziția în Oltenia”, mai spune Bruno Ștefan.

Fenomen de polarizare

Sociologul consideră că partidele mari, PSD și PNL, încearcă acum să elimine din joc partidele mai mici care le-ar putea ”fura” din voturi.

”E un fenomen de polarizare, care face ca partidele mici să se comprime și mai mult. Care e ținta PSD? Să scoată Pro România din joc. Social-democrații s-au dus în Caraș Sebeș să ia înapoi electoratul cu care a plecat Ion Mocioalcă la Pro România, s-a dus în Dâmbovița să ia electoratul lui Adrian Țuțuianu, s-a dus la Brăila să ia înapoi electoratul lui Mihai Tudose, totul organizat în așa fel încât Pro România să nu mai rămână cu nimic.

Chiar dacă acești lideri sunt încă iubiți acolo de către electoratul de stânga, PSD vine și le zice: mai vreți bani la canalizare, la drumuri? Cu atâtea voturi veniți. PSD a reușit să-și ia înapoi capitalul electoral și a dezbrăcat Pro România de zestrea cu care plecaseră acești lideri locali.

PSD vrea să-și recâștige tot, PNL vrea să-și recâștige tot. Pare o bătălie care se duce între cele două partide și fac tot posibilul ca celelalte partide mai mici să nu mai conteze”, adaugă Bruno Ștefan.

O nouă premieră: UDMR pierde în maghiarime

Sociologul Bruno Ștefan susține că și UDMR începe să piardă în Harghita, Covasna și Mureș, lucru care nu s-a întâmplat niciodată de la înființarea Uniunii.

”Este pentru prima dată de când fac sondaje când constat o scădere a UDMR-ului în Harghita, Mureș și Covasna. Nu este o pondere mare, dar este vizibilă. Am studiat acest fenomen ani de zile, încă din 1990, iar în 1998 am scris o carte despre relațiile interetnice de acolo.

Am refăcut chestionarele, am reformulat întrebările, am vorbit cu oamenii: cum îmi spui tu mie că votezi cu PNL acolo? ”Păi ne-a zis Rareș Bogdan că UDMR este partidul Moscovei”, mi-au răspuns.

În fapt, maghiarii s-au simțit trădați. Ei au fost mereu de dreapta, iar UDMR a mers cu stânga. Iar mesajul lui Rareș Bogdan – ”Votul vostru a fost pervertit” – a prins în zonă”, conchide sociologul.

 

1 comentariu la “Mitingul disperării la Craiova? Sociologul Bruno Ștefan: Pentru prima dată în istorie, PSD începe să piardă în Oltenia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *