Skip to content
Politică

Miza din spatele dispozitivelor morții – accizele pentru IQOS sau Glo sunt de 4 ori mai mici față de țigările clasice

3k1r.com

Redacția EdițiadeDimineață.ro continuă campania anti-fumat centrată pe noile dispozitive IQOS (de la Philip Morris International) și Glo (de la British American Tobacco).

Philip Morris, producătorul ţigaretelor Marlboro, a fost prima companie din in­dustria tutunului care a lansat un dispozitiv care încălzeşte tutunul în loc să îl ardă – IQOS care în luna octombrie 2017 ajunsese la o cotă de piaţă de 1,4% din totalul consumului de tutun din România. De asemenea, British American Tobacco a lansat la finalul anului trecut Glo, un dispozitiv care face acelaşi lucru.

Pentru a afla modalitate în care noile produse din tutun încălzit, precum IQOS și Glo, sunt accizate în România, EdițiadeDimineață.ro a luat legătura cu Ministerul de Finanțe, care a comunicat următoarele:

„Directiva 2008/118/CE nu obligă statele membre să marcheze cu timbre fiscale produsele din tutun supuse accizelor armonizate, ci lasă la latitudinea fiecărui stat membru luarea acestei decizii. În România există obligativitatea marcării cu timbre fiscale a produselor din tutun prelucrat care sunt supuse accizelor armonizate.

În ceea ce privește produsele supuse analizei, precizăm că acestea reprezintă produse din tutun încălzit nou introduse pe piață, care nu intră sub incidența Directivei 2011/64/UE și prin urmare nu se încadrează în categoria tutunului prelucrat supus accizelor armonizate”.

Citiți mai multe AICI.

1 comentariu la “Miza din spatele dispozitivelor morții – accizele pentru IQOS sau Glo sunt de 4 ori mai mici față de țigările clasice

  1. Normal ca accizele sunt mai mici, dar ati uitat sa mentionati ca in Romania sunt cele mai mari accize pentru iqos dintre toate tarile in care se distribuie acest dispozitiv. Multe alte tari au inteles din studii ca majoritatea persoanelor care folosesc iqos sunt fosti fumatori si ca este o alternativa chiar buna si au inceput sa il promoveze. Noi ramanem intr-un razboi cu un lucru care poate ajuta, fara ca macar sa avem niste argumente pentru acest razboi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *