Skip to content
Politică

Miză gigantică: jocul pentru putere a intrat pe ultima sută. Execuția lui Dragnea – iminentă EXCLUSIV

observator.tv

Redacția PSnews.ro vă prezintă în cele ce urmează miza gigantică a actualului joc pentru putere, intrat deja pe ultima sută de metri, și mai ales cum execuția lui Liviu Dragnea a devenit iminentă.

CITIȚI ȘI: UPDATE Rovana Plumb, agățată și ea / Demisie la vârful Guvernului? Shhaideh, URMĂRITĂ PENAL de DNA

Pe cât este informația brută de simplă, pe atât de complicate sunt implicațiile ei: ministrul Dezvoltării, Sevil Shhaideh, a fost pusă sub urmărire penală de către DNA pentru presupuse fapte de abuz în serviciu comise în 2013 (deci înainte să fie ministru în vreun guvern) în legătură cu afacerea Teldrum-Belina. În aceeași speță, parchetul Codruței Kovesi cere de la Parlament aviz pentru urmărirea penală a Rovanei Plumb, aceasta fiind acum 4 ani ministru al Mediului.

În spatele informațiilor seci din comunicatul DNA își rânjesc aprig colții două tabere care monopolizează în prezent agenda publică: pe de o parte gașca PSD-ALDE (cu prelungiri în comisiile parlamentare și chiar în Inspecția Judiciară), iar pe de altă parte tabăra judiciară (având în spate binecunoscutele instituții de forță, în tabloul cărora a băgat capul recent chiar și Victor Ponta – oricât de șocant ar părea asta -, prin denunțurile pe care le-ar fi depus el la DNA împotriva clicii din jurul lui Liviu Dragnea).

Am menționat numele baronului de Teleorman tocmai ca să facem trecerea la următoarea idee: iminenta execuție a acestuia („decapare”, după cum s-a exprimat Laura Kovesi) a făcut ca flăcările să ajungă chiar sub jilțul președintelui PSD și al Camerei Deputaților, iar disperarea l-a făcut pe politician să dea din colț în colț pentru înființarea unor comisii parlamentare care să ancheteze presupuse abuzuri ale așa-numitului „Binom SRI-DNA”. În paralel cu această presiune politică, există una mediatică: PSD duce o intensă campanie pentru demiterea șefei DNA. Dragnea este mai puțin vocal în presă, dar PSD are din belșug comunicatori care să vorbească mult mai apăsat decât „Daddy” despre mazilirea lui Kovesi.

Ca o paranteză: întreaga biografie politică și de afaceri a lui Liviu Dragnea este centrată în jurul acțiunilor prin interpuși, simptomatice fiind atât cazul Tel Drum, cât și răsunătoarele execuții din CEx-uri, unde PSD-istul-șef se spală pe mâini, lăsându-i pe ceilalți lideri să sară la gâtul victimei.

Să vedem acum în ce fel joacă DNA. Urzeala parchetului din Știrbei Vodă este una mai elaborată decât atacul roșu la baionetă din presă și din Parlament. Ei bine, oamenii lui Kovesi (având solid în minte ținta vulnerabilizării lui Dragnea) au început prin a denigra masiv în presa de casă orice are o minimă legătură cu PSD. Îndârjirea a explodat și am văzut cu toții sute de mii de oameni în stradă. Partidul Social Democrat a dat înapoi (renunțând la OUG 13), protestatarii #Rezist au intrat și ei în case, dar campania mediatică anti-PSD nu s-a oprit aici.

Văzând că asaltul mediatic nu este suficient, DNA a apăsat pedala: perindări de foști sau actuali guvernanți (inclusiv Victor Ponta și Sorin Grindeanu) prin fața camerelor de luat vederi adunate în fața sediului central, audieri de breaking news, zvonuri despre megadosarul pe Ordonanța 13… Parchetul a obținut o înfrângere de etapă (prin decizia Curții Constituționale), dar nu s-a lăsat: presa a tot scris despre principalul dosar ce atârnă deasupra capului lui Liviu Dragnea, până când DNA a început să pună sub urmărire penală diverși oameni-cheie din afacerea Teldrum-Belina: de la cvasi-anonimul Adrian Gâdea (pionul lui Dragnea adus de la CJ Teleorman în Guvern) până la miniștrii Sevil Shhaideh și Rovana Plumb.

Sigur că am putea comenta că Ponta – prin eventualele turnătorii la DNA referitoare la fapte comise în mandatul lui de premier – ar fi sacrificat-o pe fosta protejată Rovana Plumb, de ciudă că aceasta a ales să rămână alături de Dragnea și să voteze moțiunea anti-Grindeanu, dar am divaga: esența este Sevil Shhaideh, cel mai puternic soldat al lui „Daddy” din cabinetul Mihai Tudose și însăși fina de cununie a acestuia, ea având un trecut cu puternice rădăcini în aparatul administrativ din Teleorman. Așadar, ziua de vineri, 22 septembrie 2017, este marcată de cea mai dură lovitură pe care DNA i-a aplicat-o până acum președintelui PSD.

Cam atât despre tabăra politică prinsă în menghina dosarului DNA ce vizează transferul Lacului Belina de la Guvern la Consiliul Județean Teleorman pe vremea lui Victor Ponta.

De partea cealaltă, tabăra judiciară (după cum am denumit-o mai sus) își scoate capul din molozul ultimelor luni (vezi și decizia CCR, vezi și cazul Portocală, vezi și războiul cu Inspecția Judiciară etc.) prin cine ne-am fi așteptat mai puțin. Zvonurile momentului arată că George Maior (fostul șef al SRI și actualul ambasador al României în Statele Unite ale Americii) ar fi ajuns la o înțelegere cu președintele Klaus Iohannis pentru a prelua PSD și a genera într-un viitor apropiat o largă alianță de guvernare stânga-dreapta pentru 2018, anul Centenarului. Numele șefului statului este esențial aici, întrucât acesta pare că se uită la Centenar ca la Sfântul Graal, privindu-l ca pe suprema încununare a mandatului său prezidențial. Mai pe românește, actualul oficial de la Cotroceni vrea să pozeze într-un nou unificator. Astfel, la fel cum Regele Ferdinand I i-a unit politic pe români, Iohannis vrea să se erijeze în personajul care a adus unitatea și reconcilierea tuturor forțelor politice la încheierea ciclului de 100 de ani.

Revenind la George Maior, trebuie să spunem că – din câte vorbește târgul – ex-directorul SRI vânează șefia PSD, cel mai mare partid din România. Această funcție i-ar asigura, într-un nou binom (de data aceasta alături de Klaus Iohannis), a doua poziție din ecuația de influență politică, iar pasul următor este previzibil: fotoliul de prim-ministru al unei construcții politice de coaliție PSD-PNL.

După cum vedeți, argumentația de față este una în buclă, așa că ne întoarcem la alt binom (trecut pe linie moartă, după toate aparențele): Codruța Kovesi-Florian Coldea (fostul prim-adjunct al lui Maior în SRI). Preluarea PSD-ului de către George Maior i-ar asigura acestuia nu doar resursele uriașe al celui mai mare partid din România, ci și o profundă liniște (un fel de pax romana) pentru gruparea Kovesi-Coldea. Plus un loc călduț pentru Victor Ponta – doar v-am arătat mai sus cum a vârât acesta capul în poza anti-dragnistă. Poate nu întâmplător, „Dottore” a scăpat deja de o parte a acuzațiilor penale ce i-au zdruncinat scaunul de premier.

Iată că ne vedem nevoiți să ne întoarcem la Liviu Dragnea, care – spun sursele PSnews.ro – a aflat că, din poziția de ambasador, George Maior a început deja să-l discrediteze în SUA, pentru a bloca PSD-ul în relațiile externe. Iar pe celălalt flanc al încercuirii baronului de Teleorman îl zărim agitând făclia pe însuși Victor Ponta. N-ați văzut turul de forță pe care l-a făcut acesta în ultimele săptămâni, dând interviuri chiar și unor instituții de presă (Realitatea TV, Hotnews) care pur și simplu îl sfâșiaseră în mandatul de prim-ministru? Ponta s-a aruncat în groapa cu lei doar pentru a-l beșteli pe Dragnea. Folosind aceeași pereche mediatico-judiciară de atacuri, deputatul de Gorj a dat fuga din proprie inițiativă la DNA, ca martor (nu ne-a spus în ce dosar, dar este lesne de ghicit). Ca prin minune, lângă Ponta a răsărit – tot ca martor – Sorin Grindeanu (care „stă liniștit” – cum zicea chiar premierul anilor 2012-2015), fost tovarăș de bătălie contra lui Dragnea.

În încheiere, mai facem două bucle: în primul rând, ne întoarcem la ceea ce vă spuneam la început: motivul accelerării dosarelor DNA împotriva lui Dragnea și a apropiaților săi are legătură cu raportul Inpecției Judiciare care se anunță negativ pentru DNA (Tudorel Toader încearcă el să pară c-o dă la pace cu toată lumea, dar e departe de așa ceva). În egală măsură, comisiile de anchetă din Parlament se pregătesc să-l audieze pe Sebastian Ghiță, care are deja pregătite niște bombe nu nucleare, ci de-a dreptul cu hidrogen. În al treilea rând, văzându-se înghesuită în colțul ringului, DNA a recurs la soluția cea mai disperată: execuția în forță a lui Liviu Dragnea. Iar cheia este tocmai Sevil Shhaideh, cea mai apropiată colaboratoare a acestuia din ultimii mulți ani.

P.S: că tot e weekend, vă recomandăm o comedie politică absurdă produsă în Marea Britanie: „In the Loop” („În buclă”): http://www.imdb.com/title/tt1226774/. Temă pentru acasă: găsiți asemănări și deosebiri față de ceea ce v-am prezentat mai sus!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *