Skip to content
Politică

Miza nebănuită a PSD. Ce se află în spatele celor 20 de firme ale Primăriei Capitalei

Jurnaliștii de la Hotnews arată într-o analiză care este miza reală a Primaria Capitalei prin inființarea a încă 19 companii de stat care vor gestiona aproape tot ce tine de oras – de la iluminatul stradal, asfaltari, intretinerea spatiilor verzi, producerea de energie termica si electrica, vanzarea de energie, promovare turistica, IT, dispecerizare taxi.

In aceste companii vor lucra circa 5.000 de oameni, asa cum spune chiar primarul general, Gabriela Firea.

Potrivit sursei citate, dincolo de bunele intentii declarate ale primarului general si realitatea ca foarte multe contracte incheiate cu societati private sunt paguboase pentru primarie, iar serviciile sunt de proasta calitate (sigur, ramane intrebarea cum a incheiat primaria contracte cu aceste societati), exista insa cateva fapte care nu pot fi contestate, acestea fiind prevazute de lege: o companie de stat poate cheltui mai usor banul public decat o primarie; nu toate companiile de stat sunt obligate sa faca achizitii publice; angajatii nu sunt functionari publici; sunt probleme legate de transparenta; sunt deseori conduse prost, iar multi dintre conducatori si chiar angajati de rand sunt numiti politic (vezi mai jos exemplul de la firma SC Ciclop SA).

In plus, este greu de crezut ca primaria va reusi sa faca performanta cu cele 20 companii proaspat infiintate fata de o firma care face acelasi lucru de 5-10-20 de ani.

Si mai grav, subliniază jurnaliștii HotNews, este ca Primaria se avanta sa faca toate cele 20 de societati comerciale, fara sa fi experimentat inainte. Pentru a infiinta o societate este nevoie de dotari, de angajari, de personal calificat. Astfel, daca toate acestea vor merge prost, orasul va fi in colaps fara contracte pentru cele mai importante servicii: asfaltari, iluminat stradal, intretinere spatii verzi etc.

Citiți mai multe despre problemele pe care le ridică societatile comerciale de stat AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *