Skip to content
Politică

Miza războiului dintre PNL și USR-PLUS pentru PNDL. Planul funcționează ca un mecanism de răsplătire a primarilor

Inquam Photos / George Călin

Un nou scandal zduncină coaliția de guvernare zilele acestea. Liderii USR-PLUS au decis să nu susţină noul Plan Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), în valoare de 50 de miliarde de lei, anunţat la începutul săptămânii de liderul PNL Ludovic Orban şi de premierul Florin Cîţu. ”USR PLUS susţine dezvoltarea localităţilor rurale din România, dar nu prin programe de tip PNDL care înseamnă risipa banilor publici pe criterii politice. Banii din PNDL 1 şi 2 au ajuns în buzunarele baronilor locali. Nu vrem să fim părtaşi în replicarea unor practici de alocări discreţionare de bani către clientela de partid şi cu investiţii fără cap care nu au dus nicăieri la dezvoltarea reală a zonelor rurale”, se artă în comunicatul celor de la USR-PLUS.

Miza confruntării pentru PNDL

Scandalul este abia în faza incipientă. PNDL este un program care funcționează de multe ori, în esența ca o mită către primarii din teritoriu. Este deja notorie povestea becurilor de 2000 de euro bucata, publicată de Recorder. Lucrările prin PNDL erau făcute de mântuială, cu prețuri de zeci de ori. PSD ajunsese sub Liviu Dragnea să perfecționeze mecanismul acesta. Nu e de mirare că social-democrații nu au vrut să renunțe la el. Vorbim de fapt despre un soi de simbioză între stat și autoritățile locale. Partidele au nevoie de filiale locale care să le aducă voturi în alegerile parlamentare și eventual în cele europarlamentare și prezidențiale. Aici, rolul predominant le revine primarilor care mobilizează populația din zonă. Ulterior, în cazul în care partidul respectiv ajunge la guvernare, trebuie să își răsplătească coaliția câștigătoare, din care fac parte și primarii din teritoriu. Există mai multe modalități de răsplată. Primarii pot fi susținuți direct de către oameni notorii din partid pentru o nouă funcție la alegerile locale. Totodată, primarii așteaptă însă și bani. Aici intervine PNDL, un mecanism prin care primarii pot să primească bani pentru dezvoltarea comunităților locale, dar care se transformă într-un mecanism de îmbogățire la nivel local. Din cauza supraevaluării prețurilor, ajungem la episoade precum cel legate de becurile pentru iluminat care ajungeau la 2000 de euro bucata.

Mecanismul funcționează așadar în dublu sens. Primarii obțin banii, iar autoritățile centrale primesc voturile. De aceea nimeni nu vrea să renunțe la PNDL. Dacă ar face asta, ar trebui să găsească noi mecanisme prin care primarii să fie răsplătiți pentru efortul lor. USR-PLUS acuză că se dau bani din pix, dar în realitate ar vrea și ei o bucată substanțială din PNDL pentru a putea plăti loialitatea primarilor USR-PLUS din teritoriu. Vorbim de fapt despre o confruntare pe PNDL.

Există însă și o modalitate de a remedia situația. Această modalitate ține de felul în care sunt alocați banii prin PNDL. Dacă scopul ar fi într-adevăr dezvoltarea comunităților locale, atunci partidele ar trebui să se pună de acord și să implementeze un mecanism de urmărire a cheltuielilor făcute prin PNDL. Totodată, ar fi nevoie și de un plafon al acestor cheltuieli. În modul acesta, primarii nu ar mai putea să își facă de cap cu PNDL-ul și să achiziționeze lucruri la suprapreț. Dacă USR-PLUS ar vrea într-adevăr acest lucru, ar propune o metodă transparentă de urmărire a banilor. În lipsa acestuia, șansele sunt să vorbim doar despre o bătălie care se dă în realitate pentru banii din PNDL care vor ajunge la clientela de partid din teritoriu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *