Skip to content
Politică

Miza reală a remanierii lui Alexandru Nazare: preluarea controlului asupra rectificării bugetare. Cum va răspunde Ludovic Orban

Inquam Photos / Octav Ganea

Campania electorală din PNL riscă să explodeze înainte de Congres, iar cei doi candidați pentru funcția de președinte al partidului se atacă reciproc cu fiecare ocazie. Premierul Florin Cîțu a luat decizia de a-l demite din Guvern pe Alexandru Nazare, fostul ministru al Finanțelor. 

Ludovic Orban a precizat că decizia nu s-a luat cu acordul său, în schimb a fost informat în legătură cu intenția de remaniere. 

„Am fost anunțat de intenția de remaniere. V-am spus legat de remaniere că în conformitate cu evaluarea mea ca președinte al PNL dar și cu activitatea miniștrilor, eu ca președinte sunt mulțumit de activitatea miniștrilor PNL și îi susțin. Ce m-a deranjat cel mai mult este faptul că a fost invocat acordul meu. Nu a avut acordul meu, nici al forurilor statutare ale PNL. La ședința coaliției domnul prim-ministru nu a fost prezent”, a spus Orban. 

Dacă pare un conflict între Orban și Cîțu, în realitate miza acestei remanieri este rectificarea bugetară care va fi stabilită în următoarele săptămâni. Prin eliminarea lui Alexandru Nazare, premierul Florin Cîțu preia controlul asupra rectificării bugetare, care va reprezenta un instrument de distribuire a banilor în teritoriu. Guvernul trebuie să facă mai multe plăți pentru proiectele de dezvoltare, iar Ludovic Orban s-a grăbit să promită că vor fi decontate toate lucrările. 

„Vreau să dau un mesaj către primarii noștri, către constructori, către primarii celorlalte formațiuni politice – să lucreze. La rectificarea bugetară, deja s-a discutat cu primul-ministru, e un subiect, aş putea să-l folosesc contra premierului Cîţu, dar n-o să-l folosesc. Deja s-a discutat, or să se aloce sumele suplimentare, oricum tot ce s-a depus – facturi – până în data de 15 iunie se vor deconta, sigur o să existe până la rectificare o perioadă de două – trei săptămâni în care va fi o mică întârziere de decontarea facturilor PNDL, dar imediat după rectificare se vor asigura sumele şi se vor deconta toate facturile care vor fi trimise la decontare, cu situaţiile de lucrări reale”, a precizat Ludovic Orban. 

Pentru ca Ministerul Dezvoltării să decidă viitorul PNDL-ului, va fi nevoie de rectificarea bugetară propusă de Ministerul Finanțelor, controlat acum de premierul Cîțu. Astfel, toți primarii și președinții de Consilii Județene din PNL, care vor bani să termine lucrările din țară, vor trebui să negocieze cu premierul. Aceasta a fost marea miză a demiterii lui Alexandru Nazare, ceea ce îi oferă premierului un mare avantaj în lupta internă din partid. 

Cum va răspunde Ludovic Orban

Ludovic Orban va încerca, în primul rând, să-și impună un apropiat la conducerea Ministerului Finanțelor, dar greu de crezut că premierul va accepta așa ceva. Florin Cîțu nu a făcut tot acest efort al remanierii pentru ca un alt om din echipa Orban să controleze Ministerul Finanțelor. 

O altă soluție pentru Orban ar fi să blocheze Guvernul în Parlament și să amâne anumite decizii ale premierului, dar chiar și aici este în dificultate, deoarece nu va avea voturi suficiente și nu se poate folosi de opoziție în această perioadă. Orban poate convinge aripa Vlad Voiculescu din USRPLUS să se răzbune pe Florin Cîțu, însă partidul condus de Barna și Cioloș a plecat în vacanță. Useriștii au alte planuri vara aceasta, iar Dan Barna a declarat deja că nu se implică în scandalul din PNL. 

Pentru Ludovic Orban rămâne o soluție extremă, aceea a excluderilor din partid, dar va avea nevoie de o majoritate pentru a reuși. Momentan, calculele sunt incerte și nu se știe dacă are suficientă influență. În schimb, excluderile ar putea apărea în organizațiile și filialele în care oamenii din echipa Orban au câștigat un nou mandat de conducere. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *