Skip to content
Internațional Politică

Mizele Ambasadei la Ierusalim: pacea Israel-Palestina și prezența Rusiei la frontiera României

Guvernul Israelului consideră Ierusalimul capitala țării, chiar dacă decizia este în continuare contestată de Consiliul de Securitate al ONU. Bătălia pe Ierusalim este una fundamentală pentru ambele state, deoarece Israel îl vrea capitala țării, iar palestinienii cer ca Ierusalimul de Est să fie capitala unui viitor stat palestinian.

Încă din campania electorală din 2016, președintele american Donald Trump a anunțat că va transfera ambasada la Ierusalim, după ce reprezentanții guvernului israelian au făcut un lobby consistent pe lângă acesta. În octombrie 2018, americanii au trecut la fapte și consultatul SUA din Ierusalim, deschis la 1844 pentru a stabili legături cu poporul palestinian, a fost transformat într-o subunitate a Ambasadei SUA în Israel, urmând ca transferul complet să se facă în viitorul apropiat. În interiorul Ambasadei SUA, există în continuare o unitate pentru relațiile cu Palestina.

Primul stat care a sprijinit gestul americanilor (criticat la Bruxelles) a fost România, prin vocea lui Liviu Dragnea, în timp ce președintele Klaus Iohannis a ezitat să ia o atitudine, așteptând poziția Uniunii Europene (una contrară unui astfel de transfer).

Schimbarea politicii la Ierusalim

Prin decizia de a deschide o ambasadă la Ierusalim, Statele Unite au făcut o mișcare riscantă. Dacă până în 2018, SUA trata Israelul și Palestina ca pe două entități diferite, după această schimbare SUA îi tratează ca pe o singură entitate. Ei nu mai caută pacea între două state, două popoare, ci de acum se așază la masa negocierilor doar cu un singur actor local. Evident, Washingtonul va avea rolul principal de interlocutor al Palestinei.

Lucru acesta afectează foarte mult și viziunea Americii asupra problemelor din zonă. Casa Albă nu va mai avea două versiuni ale poveștii, nu va mai asculta ambele tabere și nu va mai emite proiecte care să protejeze interesele celor două entități. Toată lumea va trebui să se conformeze. Astfel, ne întrebăm dacă Washingtonul mai este dispus să-și asume rolul de mediator în conflict sau efectiv îi constrânge pe ceilalți să-i urmeze ordinele. Va mai reuși ambasadorul SUA la Ierusalim să-și construiască relații echitabile?

Răspunsul se află în faptele lui Trump: SUA aproape au distrus relațiile sale cu Palestina și au înfuriat oficialii palestinieni. Americanii au închis Organizația pentru Eliberarea Palestinei de la Washington, au eliminat fondurile pentru refugiații palestinieni, au anulat asistența acordată Cisiordaniei și Fâșiei Gaza, au mutat Ambasada la Ierusalim.

Mutarea Ambasadei SUA este o strategie prin care încearcă să-i preseze pe palestinieni, potrivit foreignpolicy.com. Îi izolează, îi blochează și într-un final, reprezentanții Palestinei nu vor avea altă șansă decât aceea de a veni la masa negocierilor și de a accepta termenii Israelului, care face lobby pe lângă președintele american. Totuși, Palestina nu va ceda atât de ușor, chiar dacă partea mai tânără a poporului nu este interesată de astfel de conflicte și vrea să plece oricum. Perspectivele pentru pace între Israel și Palestina par să se îndepărteze cu această mutare. Acestea sunt socotelile Statelor Unite care știu cel mai bine să-și apere interesele.

România, un pion pe o tablă de șah prea mare

Ce rol are România în relațiile Israel-Palestina? Niciunul. Țara noastră nu contează în aceste socoteli. Gestul lui Dragnea a fost unul hazardat, însă necesar. A încercat să redirecționeze politica externă a României. Este cunoscută relația apropiată dintre Dragnea și premierul Israelului Benjamin Netanyahu, care a venit în România în urmă cu un an și care este deja în campania electorală pentru 2019. Problema e că nu s-a produs în cel mai bun context și n-a avut loc o analiză în CSAT sau cu președintele Iohannis.

Dragnea încearcă să stabilească o legătură Washington-Ierusalim-București, pentru a evita canalul Washington-Berlin-București, controlat de Iohannis. Nu degeaba cei doi s-au bătut pe conducerea Armatei Române. Pentru că degeaba leagă Dragnea relații bune cu Israel și SUA, dacă în România nu are controlul CSAT și al Armatei, pentru că politica externă ține de aceste aspecte.

Până se hotărăsc Dragnea și Iohannis cine dictează politica externă, un lucru rămâne sigur: România este contrânsă să urmeze Washingtonul și să sprijine strategia lui Trump de a stabili pacea între cele două state. Guvernul pune presiune pe Iohannis să reacționeze, despre care știm că ori nu reacționează deloc, ori reacționează când totul s-a terminat.

România are șansa să devină cel mai fidel partener al Statelor Unite în Europa, ceea ce înseamnă mai multă protecție într-o perioadă în care Rusia ne amenință tot mai mult frontierele.

Doar SUA este momentan capabilă să protejeze flancul estic al Europei. Acest rol îi convine lui Trump, care i-a avertizat pe europeni că protecția nu este gratuită. Și de asemenea, îi convine mai mult să controleze flancul estic pe ruta Washington-Ierusalim-București decât pe la Berlin-Paris, unde există zvonuri privind o armată europeană.

Legat de rolul UE, nu trebuie să uităm că SUA protejează flancul estic pentru că Germania, Franța și Marea Britanie le cer acest lucru, nu pentru că au americanii o slăbiciune pentru România sau că ar fi îndrăgostiți de români. Fără presiunile europenilor, am rămâne pradă ușoară rușilor. Apoi flancul estic este esențial pentru stabilitatea întregii Uniunii, deci marile state își apără mai degrabă interesele.

Are România o altă soluție privind Ambasada la Ierusalim? NU. Are România ceva de câștigat dacă mută Ambasada? DA, protecție și stabilitate. Are România de pierdut dacă nu o mută? Acum, DA.

Pe de altă parte, Iohannis dacă vrea să fie un expert al politicii externe poate ne explică eșecul trist al României în Ucraina și Republica Moldova.

1 comentariu la “Mizele Ambasadei la Ierusalim: pacea Israel-Palestina și prezența Rusiei la frontiera României

  1. Daca americanii ar dori sa aiba in Romania cel mai fidel aliat din Europa, ar trebui sa inceapa cu ridicarea obligativitatii vizelor pentru romani. Suportul popular nu ar fi de neglijat. In prezent, americanii se bucura aproape de aceasi antipatie ca si rusii. In cazul unui conflict, SUA sau UE nu ne vor apara, va trebui sa ne intre clar in cap. Scutul de la Deveselu, obedienta umila a Vioricai Dancila sunt total gratuite… Nu contam pentru nimeni: SUA,NATO sau UE, Axa Washington, Tel Aviv, Bucuresti este un concept de-a dreptul hilar. A cochetat si Basescu cu aceasta idee. Rezultatul, se vede! Am fost primiti formal in NATO doar ca zona tampon cu rolul de a intarzia cateva ore inaintarea unui posibil agresor din est. Cine nu vede acest lucru, este cel putin naiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *