Skip to content
Alegeri prezidențiale 2019 Politică

Mizele candidaturii lui Dragnea la prezidențiale și marele beneficiar în cursa pentru Cotroceni

Inquam Photos / Octav Ganea

Alegerile prezidențiale de anul acesta se anunță cu adevărat interesante. Știm deja că Partidul Național Liberal îl va sprijini pe actualul președinte, Klaus Iohannis pentru un al doilea mandat la Palatul Cotroceni. Astăzi primim vestea neoficială, dar plauzibilă, că Partidul Social Democrat îl va propune în cursa electorală pe nimeni altul decât Liviu Dragnea. Concret, Dănuț Cristescu, președintele Consiliului Județului Teleorman a dat zvonul în țară, în cadrul unui dialog cu un jurnalist local.

De ce candidează Dragnea la prezidențiale?

În ciuda unor reacții de nedumerire, alegerea lui Liviu Dragnea în cursa pentru Cotroceni, nu este deloc surprinzătoare. De la câștigarea alegerilor parlamentare din decembrie 2016 și până în prezent, Dragnea a urmat cu obstinență o agendă proprie, diferită desigur de ceea ce întelegem prin termenul guvernare în interes public. Obișnuit să taie și să spânzure în Teleorman, fostul prefect șu președinte al Consiliului Județean a transformat treptat România într-un mare județ, unde aproape totul i se subordonează. Ori pentru ca o democrație să fie funcțională ea trebuie să îndeplinească măcar criteriul minim al separației puterilor în stat. Din punct de vedere formal, țara noastră pare că îndeplinește acest criteriu, dar la o privire mai atentă observăm profunde disfuncționalități. Liviu Dragnea nu este deloc interesat de menținerea unui echilibru al puterilor în stat. Exact ca alți lideri autoritari, precum Viktor Orban sau Recep Tayyip Erdoğan care și-au subordonat treptat puterile în stat, șeful PSD vede în acest principiu o cămașă de forță din care vrea să iasă. În mare parte a și reușit.

Raționamentul este simplu și ușor de urmărit. Parlamentul, adică puterea legislativă este dominat de PSD (și ALDE) și se subordonează guvernului. Guvernul Dăncilă, la rândul său este subordonat tot PSD-ului, iar în ultimă instanță, atât Parlamentul, cât și Guvernul i se subordonează lui Liviu Dragnea. Cu toate acestea, Dragnea este nemulțumit, pentru că nu controlează totul. Ce nu i se subordonează, respectiv o parte din justiție și serviciile secrete și anumiți judecători este considerat statul paralel. Dragnea nu controlează nici insitutuția prezidențială. instituție-cheie în cadrul construcției bicefale a executivului. Dacă sub pretextul reformelor în justiție, Dragnea se descotorosește de unele personaje incomode, care nu doresc să i se subordoneze, în cazul președinției, singura variantă a lui Dragnea (și cea mai sigură) e ocuparea chiar de către el a fotoliului de președinte al republicii. Atunci asaltul asupra statului va fi complet și vom intra probabil într-o nouă etapă, pe modelul altor state autoritare. Este deci absolut firesc ca Liviu Dragnea să își dorească să candideze și să câștige cursa electorală. Dar lucrurile nu sunt atât de simple pentru șeful PSD.

Iohannis, favorizat de candidatura lui Dragnea

Candidatura lui Liviu Dragnea îl ajută în mod paradoxal pe Klaus Iohannis, deoarece acesta este cel mai slab adversar posibil. O eventuală confruntare directă între Dragnea și Iohannis ar coaliza forțele anti-PSD, inclusiv cele din interiorul partidului, în jurul candidatului Partidului Național Liberal. Astfel, pentru Iohannis, cel mai bun scenariu ar fi acela în care Dragnea ar candida la prezidențiale.

Sigur că Liviu Dragnea este conștient de faptul că nu are foarte mulți susținători în prezent, dar asta nu-l va opri probabil să urmărească ocuparea fotoliului de la Cotroceni, din motivele expuse anterior. Astfel că vom vedea probabil o schimbare la față a liderului PSD sau dimpotrivă un atac și mai puternic la adresa șefului statului. În orice caz, în prezent toate calculele legate de alegerile prezidențiale îl favorizează detașat pe Klaus Iohannis, iar Liviu Dragnea se află în criză de timp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *