Skip to content
Opinii & Analize

Mizele conflictului SUA-China pentru Hong Kong. UE nu are motive să se implice

Los Angeles Times

Regimul chinez condus de Xi Jinping este pe cale să pună Hong Kong-ul sub controlul guvernului central de la Beijing, iar acest lucru nu este o surpriză pentru nimeni, deoarece de mai mulți ani China a urmărit să limiteze libertățile din statul autonom. China a propus o lege a securității naționale care ar permite autoritățile chineze să împiedice sau limiteze libertățile civile ale cetățenilor din Hong Kong. Mutarea chinezilor nu este deloc întâmplătoare și ea vine tocmai în această perioadă, când întreaga planetă a fost destabilizată de pandemie.

Administrația Donald Trump a fost nevoită să-și schimbe poziția și să accepte noua realitate politică. Secretatul de stat Mike Pompeo nu mai crede că Hong Kong are o autonomie față de Beijing, iar această declarație poate schimba nu doar relațiile comerciale SUA-Hong Kong, dar și pe cele SUA-China.

Statele Unite ale Americii au încercat, în ultima perioadă, să descurajeze Beijingul să atace statutul special al Hong Kong-ului. David Stilwell, primul diplomat pentru Asia de Est trimis de Administrația Donald Trump, a prezentat ipoteza vizelor sau sancțiunilor economice dacă China nu va renunța la ostilități, arată specialiștii foreignpolicy.com într-o analiză despre situația din Asia. De acum, viitorul Hong Kong-ului va fi modelat de măsurile economice pe care le vor impune americanii și de răspunsul Beijingului.

De-a lungul timpului, Hong Kong nu mai este la fel de important pentru economia Chinei, însă rămâne decisiv pentru companiile și băncile chineze care vor finanțare în dolari și rămâne poarta de intrare a investițiilor străine în China.

La Washington se vorbește despre cum ar trebui să reacționeze SUA în acest conflict. SUA ar putea impune sancțiuni economice Hong Kong-ului și Beijingului dacă lucrurile din Asia de Est nu se vor îmbunătăți. Experții americani în economie vorbesc de un „război financiar” și se așteaptă ca SUA „să restricționeze capacitatea Hong Kong de a acționa ca centru financiar global”. Alți experți consideră că SUA nu ar dori să folosească Hong Kong-ul pentru a submina regimul de la Beijing, ci se vrea menținerea rolului Hong Kong-ului în economia mondială, de unde are de câștigat toată lumea.

Comerțul dintre Statele Unite ale Americii și Hong Kong este estimat la 38 de miliarde de dolari pe an. Pe teritoriul acestui stat autonom, se află peste 1.300 de companii americane, inclusiv aproape toate instituțiile financiare importante. În Hong Kong locuiesc peste 85.000 de americani, potrivit datelor Departamentului de Stat. Tocmai din aceste motive și multe altele SUA încearcă să salveze Hong Kong-ul ca hub financiar sau insulă liberă în China. Hong Kong a devenit o piață importantă pentru afacerile americane în Asia de Est, dar și pentru cele europene.

UE nu are motive să se implice în conflictul SUA-China

Uniunea Europeană are în desfășurare alte negocieri importante cu China și o implicare în conflictele din Hong Kong i-ar putea afecta interesele economice în regiune. Germania vrea ca acordul UE-China să fie încheiat în septembrie, la congresul din Leipzig, însă situația din Hong Kong poate schimba detaliile negocierilor.

Jorg Wuttke, președintele Camerei de Comerț Europene de la Beijing, a avertizat că evenimentele din Hong Kong ar putea submina poziția diplomatică a Chinei: „Acest lucru ar putea afecta serios negocierile dintre UE și China care sunt în desfășurare pe o varietate de domenii critice, cum ar fi acordul privind investițiile și pe probleme de îngrijorare comună precum schimbările climatice”, a spus acesta potrivit politico.eu.

Schimbarea bruscă și radicală din Hong Kong ridică multe semne de îngrijorare la nivelul UE și europenii nu știu exact la ce să se aștepte, iar în lipsa unui acord, Uniunea joacă totul în ceață. Hong Kong este pe locul trei în topul celor mai populare investiții directe din UE, iar mare parte din aceste investiții sunt ulterior canalizate către China. Sunt aproximativ 2.200 de companii europene în Hong Kong, unde au și sediul sau birouri regionale.

UE este al doilea mare partener comercial al Hong Kong-ului, iar dintre statele europene, Germania are cel mai mult de câștigat – schimburi comercial de 13,97 de miliarde de Euro în 2019, informează politico.eu.

Uniunea Europeană nu se grăbește să aibă o poziție clară pentru situația din Hong Kong și preferă calea diplomatică, a negocierilor de culise, încercând să stingă cât mai repede acest conflict.

Josep Borrel, responsabilul UE pentru politică externă, a precizat luni că „este în creștere presiunea de a alege părțile (n.r. între SUA și China” și că „avem nevoie de o strategie mai robustă pentru China”. Tot Borrell este și cel care a făcut o declarație care la București a fost preluată fără alte filtre și scoasă din context, dar Borrell a vorbit tocmai de situația în care se află UE – situația economică a continentului european nu mai depinde doar de SUA, iar statele UE vor trebui să fie atente și la ceea ce face China. UE își reafirmă poziția de centru comercial, de uriaș economic care vrea relații bune cu toată lumea.

Este evident că UE nu va urma SUA și nu va intra într-un conflict cu Beijingul, iar cea mai importantă declarație este a Angelei Merkel, cancelarul german, care a recunoscut miercuri diferențele profunde dintre UE și China, dar a spus că vrea o abordare diferită decât cea a Washingtonului, potrivit politico.eu:

Faptul că există diferențe fundamentale între noi (n.r. UE și China) nu ar trebui să fie un argument împotriva schimbului, dialogului și a cooperării, și nici atât nu într-un moment în care ne confruntăm cu un conflict în continuă creștere între SUA și China”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *