Skip to content
Politică

Mizele președintelui Iohannis în declanșarea anticipatelor. Cristian Pîrvulescu: Obiective sale nu se pot realiza în formula Parlamentului actual

psnews.ro

Politologul Cristian Pîrvulescu a explicat, pentru PSnews.ro, care sunt mizele președintelui Klaus Iohannis în declanșarea anticipatelor, subliniind că marile proiecte pe care acesta le-a anunțat în timpul campaniei electorale – reforma constituțională și reforma administrației – nu se pot realiza în lipsa unei majorități parlamentare care să fie favorabile acestora.

Astfel, prin aceste anticipate, șeful statului ar urmări tocmai formarea unei astfel de majorități favorabile. Totodată, politologul a mai subliniat că timpul nu curge în favoarea președintelui, de aici și graba cu care se încearcă avansarea acestei agende politice.

“Aș vrea să reamintesc faptul că în acea discuție de anul trecut cu jurnaliștii, președintele Klaus Iohannis și-a expus și programul reformator. Atunci, întrebat fiind ce intenționează să realizeze în ceea ce privește eficientizarea și operaționalizarea instituțiilor, acesta a vorbit despre reforma administrației și reforma constituțională. Or, aceste obiective nu se pot realiza în formula Parlamentului actual, fiind nevoie de schimbarea majorității. Totodată, timpul nu este în favoarea președintelui pentru că până în decembrie va trece un an de zile de la alegeri, iar legitimitatea se va consuma și chiar și răbdarea celor care l-au votat.

Premierul era prudent pentru că este greu de construit această majoritate și este datoria PNL de a construi această majoritate, iar procedura este destul de complicată. Practic va trebui să se voteze împotriva propriului guvern la un moment dat. Dar cred că, încetul cu încetul, ideea asumării răspunderii guvernamentale care să provoace opoziția a început să prindă contur și ea poate facilita alegerile anticipate. Drumul este lung însă și va ține foarte mult de capacitatea de negociere a PNL”, a explicat politologul pentru PSNews.ro.

Zilele trecute, după consultări intensive la Cotroceni, premierul Ludovic Orban și președintele Klaus Iohannis s-au înțeles asupra declanșării procedurii alegerilor anticipate. Premierul Orban nu a dat jurnaliștilor foarte multe detalii cu privire la opțiunile pe care PNL le vizează în forțarea declanșării acestor alegeri, dar potrivit textului Constituției, există doar două variante: fie Guvernul este demis prin moțiune de cenzură, fie premierul își dă demisia, urmând ca, ulterior, Parlamentul să refuze două propuneri de premier.

Calculele sunt destul de complicate, ținând cont de faptul că liberalii nu dețin majoritatea în Parlament, iar cel mai mare partid parlamentar, PSD s-a poziționat deja împotriva acestor alegeri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *