Skip to content
Politică

Mizele Summit-ului UE de la Sibiu: Marea surpriză a lui Donald Tusk, președintele Consiliului European

Sibiul este un orășel care seamănă mai mult cu un sat francez sau italian decât cu un oraș european. La summitul de la Sibiu, organizat pe 9 mai, vor fi prezenți șefi de stat și de guvern, oficiali ai Uniunii Europene, jurnaliști din toată lumea și o mulțime de oficiali ai statelor membre.

Un rol esențial la acest summit îl va juca Donald Tusk, președintele Consiliului European, care va propune o strategie pentru următorii cinci ani intitulată „Locul Europei în lume”. Înainte de summit, Tusk a prezentat o schiță cu cele mai importante subiecte pe care vrea să le dezbată cu șefii statelor și guvernelor:

  • Protejarea cetățenilor și protejarea libertății
  • Dezvoltarea unei baze economice: modelul european pentru viitor
  • Construirea unui viitor mai ecologic, mai echitabil și mai inclusiv
  • Promovarea valorilor și intereselor Europei în lume

Această strategie(poate fi consultată aici) respectă cele mai importante interese pentru UE în viitorul apropiat: mediul înconjurător, parteneriatele economice și politica externă. Protejarea cetățenilor și a libertății sună a sloganuri electorale, atât timp cât nu se vorbește de măsuri concrete. UE nu s-a ridicat niciodată la nivelul așteptărilor și a dezamăgit cetățenii în numeroase state, din Grecia până în Marea Britanie.

Marea surpriză a lui Tusk s-ar putea să fie o propunere privind reformarea politicii UE în privința azilului politic, dar și o propunere pentru o impozitare echitabilă și eficientă pentru a se asigura o concurență loială.

Dacă inițial summitul de la Sibiu trebuia să fie despre viitorul Uniunii fără Marea Britanie, între timp lucrurile s-au schimbat și o astfel de discuție nu va mai avea același impact, atât timp cât nu se știe ce vor face britanicii. Cresc șansele ca Marea Britanie să rămână în UE, să participe la alegeri, iar după o perioadă să se decidă dacă mai vrea să plece.

Propunerile Comisiei Europene la summit

Totodată, Comisia Europeană a pregătit o strategie pe care urmează să o dezbată la summitul de la Sibiu. Cele 5 dimensiuni sunt:

  • Europă protectivă: pentru securitatea spațiului UE, dar și gestionarea migrației.
  • Europa competitivă: update, modernizare, cercetare și inovație către o tranziție ecologică, socială și economică, care să implice și stimularea creativității.
  • Europa echitabilă: realizarea pilonului european al drepturilor sociale, care să îmbunătățească incluziunea socială și să sporească egalitatea, prin combaterea sărăciei, a discriminării, cu ajutorul unor politici fiscale corecte și a unui stat de drept.
  • Europa sustenabilă: adoptarea unor modele durabile de consum și producție, sporirea măsurilor pentru combaterea schimbărilor climatice, dar și o schimbare economică și inovații sustenabile.
  • Europa influentă: Europa trebuie să conducă în lume prin sprijin consistent și ferm, având ca partener ONU; să dezvolte relații puternice cu partenerii externi și cu vecinii săi; iar moneda euro să aibă un rol mult mai important pe piața internațională.

Atât Consiliul UE, cât și Comisia Europeană par să aibă aceleași interese pentru viitorul Europei. Cele două strategii se aseamănă în totalitate și vor reprezenta temelia pentru următorii ani. Summitul de la Sibiu are marele avantaj (pentru România) de a fi organizat chiar înainte de alegerile europarlamentare, când se discută viitorul spațiului european. România își poate negocia rolul de lider în Europa de Est, care să coordoneze țări precum Bulgaria, Ungaria, Slovacia sau Grecia.

Numai că nici Guvernul și nici președintele nu sunt dispuși să-și asume astfel de responsabilități, preferând să fie simple gazde politicoase. România n-a prezentat nicio strategie pentru Europa de Est, nu are nicio strategie cu ceea ce vrea de la Uniunea Europeană. Cu toate că politicienii noștri critică sau laudă UE, proiectele politice în astfel de momente lipsesc cu desăvârșire, riscând să izoleze România în Est.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *