Skip to content
Politică

Moarta polițistului lui Oprea atrage atenția Inspecției Judiciare

Moarta polițistului lui Oprea atrage atenția Inspecției Judiciare

Inspectia Judiciara din cadrul CSM s-a autosesizat si cerceteaza daca Parchetul de pe langa Tribunalului Bucuresti are competenta necesara pentru a instrumenta dosarul vizand moartea politistului Bogdan Gigina, potrivit unui comunicat.

Redăm comunicatul integral:

„Sesizarea din oficiu a Inspecţiei Judiciare ca urmare a relatărilor mass media despre un posibil caz de încălcare a dispoziţiilor procedurale privind competenţa de efectuare sau supraveghere a urmăririi penale

Bucureşti, 29 octombrie 2015 – Având în vedere relatările recente din mass media, Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu, la data de 29 octombrie 2015, cu privire la posibile încălcări ale dispoziţiilor procedurale referitoare la competenţa de efectuare sau supraveghere a urmăririi penale, în dosarul vizând decesul subinspectorului de poliţie GIGINĂ BOGDAN-COSMIN, instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Lucrarea a fost înregistrată la Direcţia de inspecţie judiciară pentru procurori.

Verificările prealabile urmează să fie efectuate în conformitate cu dispoziţiile art.45 alin.2,3 şi 4 lit. b din Legea nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată şi ale art.12-19 din Regulamentul privind normele pentru efectuarea lucrărilor de inspecţie de către Inspecţia Judiciară.
Etapa verificărilor prealabile este o etapă premergătoare cercetării disciplinare, competenţa Inspecţiei Judiciare fiind, potrivit prevederilor art. 45 alin. (3) şi (4) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, „de a stabili dacă există indiciile săvârşirii de către magistraţi a unei abateri disciplinare şi de a se pronunţa după caz, în funcţie de rezultatul verificărilor”.

Potrivit unor surse, ministrul Oprea ar putea fi acuzat de abuz in serviciu, daca se va dovedi ca a apelat la coloana oficiala cu incalcarea prevederilor legale.

Un post TV a consemnat declaratiile mai multor martori sub acoperire care sustin ca ministrul Oprea se deplaseaza frecvent insotit de coloana oficiala in interes particular. In aceste conditii, ar trebui sa existe cereri din parta ministrului de interne adresate Politiei Capitalei, institutie aflata in subordinea sa, cereri insotite de justificarea urgentei care impune deplasarea cu dispozitiv.

Procurorii de pe langa Tribunalul Bucuresti, care ancheteaza moartea politistului cerceteaza un accident de munca. Prin urmare, obligatoriu vor trebui sa vada in baza carui ordin de serviciu se afla in misiune, cine a dat acest ordin si pe ce baza legala. Astfel, este greu de evitat achetarea legalitatii cererii ministrului de interne Gabriel Oprea adresata subordonatilor sai, informează hotnews.ro.

 

1 comentariu la “Moarta polițistului lui Oprea atrage atenția Inspecției Judiciare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *