Skip to content
Politică

Mobilizare îndârjită în Franța. Studenți presați să nu voteze cu Le Pen: Nu suntem în Turcia

internetmatuer.com

Numeroase universităţi din Franţa au făcut un apel, în mediile de socializare online, prin care încearcă să îi convingă pe studenți să nu voteze cu  Marine Le Pen, candidatul formaţiunii populiste Frontul Naţional, în scrutinul prezidenţial, informează site-ul cotidianului Le Figaro, citat de Mediafax.

Universităţi din Paris, Poitiers, Angers, Nanterre sau Bourgogne au lansat deja o serie de apeluri cu caracter electoral pe site-urile de socializare şi prin mesaje trimise direct în emailurile studenţilor prin care cer să nu se voteze cu Marine Le Pen.

„Nu suntem în Turcia! În Franţa, profesorii universitari şi cercetătorii nu sunt îngrădiţi în niciun fel să îşi exprime public opiniile politice. Uimitor este că nu sunt mai mulţi decani care să procedeze la fel”, a argumentat Yves Jean, preşedintele Universităţii Poitiers.

„Este o poziţie normală. Doctrina politică de extremă-dreapta reprezintă exact opusul valorilor promovate în universităţi”, a subliniar Yves Jean, care a trimis un mesaj adresat la aproximativ 30.000 de studenţi şi profesori cu următorul conţinut: „Apel de a vota împotriva lui Marine Le Pen!”.

Alain Bonnin, preşedintele Universităţii Bourgogne, a lansat şi el un „apel solemn pentru un vot împotriva lui Marine Le Pen”. „Cum să nu fim îngrijoraţi, când în patria iluminismului şi drepturilor omului bate vântul rece al populismului”, a explicat el.

Emmanuel Macron, candidatul organizaţiei civice În Mişcare! (social-liberală), şi politicianul populist Marine Le Pen, fostul lider al partidului de extremă-dreapta Frontul Naţional, s-au calificat în turul doi al scrutinului prezidenţial din Franţa. Potrivit sondajelor de opinie, Emmanuel Macron ar urma să câştige scrutinul prezidenţial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *